2011-07-28
Sprint-SM

Efter en kort försäsong och intensiv toppning lyckades jag komma i skaplig form till SM-veckan i Hofors. Där paddlade jag samtliga K4-distanser, stafett, K2 1000m samt K1 5000m. Med mycket god hjälp av mina besättningskamrater erövrade vi guld på K4 500m samt 1000m, silver på på K4 200m samt K1 4x200m, ett brons på K4 5000m samt en femteplats på K2 1000m. Jag paddlade trött in som 18:e man på K1 5000m, kände inte alls igen den känslan i kroppen.

K4-loppen var mycket täta på 500m vann vi med 1,5m men och på 1000m var det bara 20cm (4/100). Tyvärr fick jag inte ta ett stafettguld den här gången heller med två av världens främsta sprinters i laget. Nu har jag 6st silver på distansen på sex försök.

Det var jätteroligt att vara tillbaka och tävla och träffa gamla och nya kanotister. Får se när jag ligger på startlinjen igen.

2011-05-11
Oj vad tiden går och vad lite tid det finns över till träning jämfört med innan jag blev pappa.
Det blev inte så mycket tränat och tävlat förra året men jag körde Göta Kanal och genomförde det på ett godkänt sätt tycker jag. Lite senare på året paddlade jag även Höstregattan. Det gick också ok. Främst var det för att komma ut på banan igen och få träffa alla kanotvänner.

Under hösten och vintern tränade jag på men låg på en ganska låg träningsdos. Det är som sagt svårt att finna tid som småbarnsförälder. Jag åkte ganska mycket skidor och krönte skidsäsongen med en 2799-plats i Vasaloppet. Det tog 6h 4min vilket jag är nöjd med. Det var första gången jag åkte och jag blev sugen på att göra det igen så nu är jag anmäld till 2012.

Just nu är jag ledig från mitt arbete för att vara hemma med min dotter Stina. Det är verkligen roligt att se hur hon utvecklas.

Jag har kommit igång ganska bra med träningen i kanoten för året och hoppas komma i hyfsad form till sprint-SM i sommar. OM det blir maraton-SM vet jag inte idag. Det återstår att se.

2010-08-02
Det har hänt en del sen det senaste inlägget men samtidigt inte så mycket. I mitt "privatliv" har jag flyttat till radhus, fyllt 30 och i i slutet av maj blev jag pappa till en liten tjej. På tävlingsbanan har det inte hänt så mycket, inte för mig i alla fall. Jag har inte tävlat någonting utomhus i år. Jag har inte tränat lika hårt mycket på grund av att jag blev pappa och valde tidigt att inte satsa på varken vårens tävlingar eller SM. Nu har jag kommit igång lite med betoning på lite och jag siktar på att köra Göta Kanalloppet. Det är 20:e året det arrangeras och det sista så jag tänkte det kan va kul att vara med då.
Hoppas vi hörs snart igen.

2010-02-23
Har haft bra träningsdagar efter skidlägret i Orsa. Håller också på att packa ner bohaget i lådor. Jag och min sambo flyttar in i vårat radhus om knappt två veckor. Just nu har jag fått en förkylning så nu tränas det inte. Hoppas kunna komma igång med träningen snart igen.

2010-02-11
I helgen var jag i Orsa Grönklitt och åkte skidor med delar av maratonlandslaget. Danny Hallmén hade ordnat med stuga och bjudit in. Det blev ett läger på fyra dagar med totalt 6 pass skidor. Kul med ett litet träningsläger och skönt att koppla bort jobbet några dagar och bara träna.
Lägret gjorde att jag fick en lite extra skjuts i skidåkningen så nu har passen hemma gått lite lättare i högre fart :).

2010-01-25
I lördags var det öppna inne DM i Mellansvenska kanotförbundet. Det är första gången ett DM i paddelmaskin arrangerades mig veterligen och jag tycker det blev lyckat. Det var totalt ca 40 startande i ungdom, junior samt seniorklassen alla körde 500m. I herrklassen var vi sex stycken representerade från tre klubbar. Jag missande finalen och slutade på fjärde plats efter Markus Oscarsson, Danny Hallmén och Kristian Wilde.
Detta hoppas jag kommer tillbaka nästa vinter. Det är ett bra sätt att få alla aktiva att hålla igång med paddlingen och att köra paddelmaskin regelbundet under vintern. Den 13 mars är det dags för inne RM i Stockholm. Hoppas det kommer kanotister från fler klubbar då.

2010-01-21
Tiden går och jag har inte varit så aktiv i mitt skrivande.
Jag hade en lugn jul och nyår i år. Vanligtvis brukar jag åka med klubben på skidläger men i år valde jag att vara hemma. Det finns en del snö här så det finns goda möjligheter att träna skidor. I början av februari blir det ett litet skidläger med delar av maratonlaget. Det ska bli kul! Men först sak jag tävla i Mellansvenskas öppna DM i paddelmaskin nu på lördag. Distansen är 500m.

Nu till lite nyheter. Jag kommer att bli pappa i slutet av maj! Detta betyder att min tävlingssäsong 2010 kommer att se lite annorlunda ut. Jag kommer välja att inte paddla de första loppen på tävlingssäsongen. Jag är medveten om att det innebär en förändring att bli pappa men det finns flera exempel på idrottsmän som lyckats fortsätta sina karriärer efter att de blivit föräldrar, så jag tror att det är möjligt även för mig och vill i alla fall göra ett försök. Så min plan är att göra tävlingspremiär i slutet av juli eller i augusti och hoppas göra tillräckligt bra ifrån mig så att jag får köra maraton VM i september. Dessutom har jag och min sambo Maria köpt ett radhus som vi flyttar in i om drygt en månad.

2009-12-05
Hösten har övergått i vintermånad. December är här och tiden går i rasande fart. Det har både hänt mycket och lite sen sist. Jobbet är detsamma träningen flyter på men inte på samma höga intensitet som i somras. Dagarna har gått undan och jag inser nu att snart måste planen spikas inför säsong 2010. Jag bestämde mig redan tidigare under hösten att jag vill ge paddlingen ett år till, minst. Men jag har fortfarande inte satt upp några konkreta mål och det börjar bli hög tid för det. Skillnaden att träna nu, då utvecklingskurvan börjat plana ut, är att målen behöver vara mer konkreta. Jag har svårt att nöja mig med att "bara bli bättre än förra året", "bara köra på". Jag behöver mer tydliga mål. Som denna säsongen hade jag satt upp resultatmål vilket fungerade ganska bra för mig.

Höst
2009-10-22

Efter VM har jag haft en lugn period då det gäller träning. Suget kom dock tillbaka ganska fort och jag nu återigen ute i kanoten om dagarna. Det är mest "höstträning" nu. Vilket innebär lite mindre fokus på paddlingen och lite alternativ träning körs. Jag har försökt få in ett paddelpass varje eftermiddag och dessutom lägga in två simpass och några gympass. Det har varit svårt att få in allt men jag ska skärpa mig. Jag kommer även att våga prova lite annorlunda mot vad jag brukar för att se om det kan ge någon effekt.

VM-bloggen
2009-09-20

Idag var det dag för mig och Björn att tävla. Det har känts bra på träningen och vi var laddade. Jag kände mig bra, visste att jag var i bra form och blev inte jätte nervös som jag ibland kan bli.
Vi fick en bra start men hamnade ganska fort i baksvallet efter de allra snabbaste. Vi jobbade på bra och hade kontakt med andra kanoter då vi närmade oss första lyftet. Vi gjorde ett bra lyft och kunde ta in lite på de framför. På andra varvet gjorde vi en ordentlig upphämtning och kom ikapp ytterligare besättningar. Ungern och Tjeckien bland andra, båda med VM-medaljer i bagaget. Vi låg nu och slogs om en åttonde plats. Eftersom vi kommit ikapp en klunga på tre kanoter och tagit med oss tre från våran klunga var det svårt att hitta en bra våg. Vi körde ändå ett varv med dessa men på nästa varv fick vi svårt att hänga med dem.
Vi fick en liten svacka och tappade lite distans till de framför. Det var fler som tappade där framme och vi bildade så småningom en klunga. Det var sedan vi in mot mål. Där lyckades vi tyvärr inte vinna den gruppen utan fick ge oss. Vi slutade på en 14:e plats. Det är en placering jag är nöjd med men vi hade ändå chansen på en placering bland de tio främsta ett tag i loppet.

Nu är tävlingssäsongen över för mig och jag ska ta det lugnt en tid. Sen ska jag sätta mig ner och fundera genom det gångna året samt det kommande.

VM-bloggen
2009-09-19

Under lördagen kördes K2 för juniorerna samt K1 för seniorer damer och herrar. Julia och Michaela kom på en fin 6:e plats. Herrarna hade två besättningar med. Johan och Rasmus kämpade på bra och var nöjda med sin 16:e plats. Andreas och Markus fick tyvärr bryta pga av material fel. Styrning lossa i kanoten, ett fabrikationsfel.
På eftermiddagen körde Jacob i ett av nutidens mest meriterade startfält. Det fanns VM medaljörer från samtliga VM sedan år 2000 med på linjen. Jacob gjorde ett fint lopp men orkade inte riktigt följa halva toppfältet i den höga farten. Han kom på en 18:e plats.

VM-bloggen
2009-09-18

Idag på morgonen tog Michaela Jonsson från Sverige silver i K1 juniorer damer. Hon gjorde ett kanonlopp efter en ganska rörig start med en mindre krasch som hon hamnade i. Efter 500låg hon på 14:e plats på grund av den krasch som blev kring henne. Hon gjorde sedan en otrolig upphämtning och efter halva loppet var hon uppe på en silverplats, mitt mellan två ungerskor. Det blev sedan hennes position resten av loppet ända in i mål. Grattis Michaela!

I K1 loppet för damer i U23-klassen kom Alexandra Nielsen på en 11:e plats samt Ilona Jonsson på en 14:e plats. Björn Ljungberg placerade sig på en 19:e plats i K1 herrar U23.

VM-bloggen
2009-09-17

Dagen har fyllts med förberedelser inför loppen som börjar imorgon. Nu är samtliga nationer och aktiva här som ska tävla. Veterantävlingarna avslutades idag med K2.

Banan paddlades och strömmar och vindar rekades. Lyftet sprangs och kolhydrater och mat har ätits i många omgångar.

Ikväll var det invigning i stadshuset nere i Gaia. Gaia är staden söder om Porto. För mig är det samma stad eftersom det bara är broar över floden som håller dem isär. Invigningen var traditionsenlig med flaggparad samt tal av borgmästaren, nationella kanotförbundets ordförande samt internationella kanotförbundets ordförande.

Imorgon är det start för fyra svenska kanotister i K1. Michaela i juniorklassen, Ilona, Alexandra och Björn L i U23-klassen. Det ska bli kul att det äntligen drar igång.

VM-bloggen
2009-09-16

Nu är vi nere på tävlingsplatsen och veterantävlingarna håller precis på att avslutas. Vi hade fyra svenska herrar som körde, det såg bra ut för dem där ute på banan.

De flesta nationer för ”stora” VM är här eller kommer under dagen. Den svenska truppen anländer i två omgångar under dagen sedan är vi fulltaliga,15st. Stefan Gustafsson sittande i ICFs maraton kommitté anlände igår och kommer vara speaker här under helgen. Stefan har mycket erfarenhet i maratonpaddling ( tre VM-silver i K1). Han har hjälpt mig mycket och varit min tränare under många år. Det känns kul att han är på plats.

Idag kommer vi träna en gång, det blir nog ett kortare pass av högre intensitet. Sedan åker vi tillbaka till lägenheten för att äta och sedan lämna den för att flytta in med resten av truppen.

VM-bloggen
2009-09-15

Vila på eftermiddagen i går och på förmiddagen idag. Det var behövligt med en sovmorgon för oss alla tror jag. Vi tog oss ned till tävlingsplatsen på eftermiddagen. Nu känns det verkligen att VM ska hållas här. Byn för de aktiva där kanoter och tält finns är på plats. De olika kanottillverkarna är här och är i full gång med att hjälpa alla kanotister med deras kanoter. Allt fler reklamskyltar sitter uppe och banan är så gott som komplett.

Jag och Björn tog oss ut på banan och gjorde några lyft. Under tiden började det blåsa lite lätt. Det blåste mot den så starka strömmen vilket gjorde att vågorna reste sig mot strömmen och blev ordentligt höga. Det var en nyttig erfarenhet att få se detta vilket ledde till beslutet att börja träna med sittbrunnskapell. Som några redan vet är våran nya K2 ganska låg vilket gör att vågor lätt slår in i sittbrunnen. Vi fick bittert erfara detta på EM tidigare i sommar då vi tog in så mycket vatten att vi sjönk. Så vågbrytare och kapell är ett måste vid lite sjö.

VM-bloggen
2009-09-14

Måndagen inleddes som vanligt med en 20minuters bilfärd till tävlingsplatsen. Där kördes ett lite längre men lättare träningspass. Efter det åkte vi tillbaka till lägenheten och lagade ordning en god lunch som avnjöts på våran uteplats.
Eftermiddagen var fri från träning och vi tog oss ned till stranden där Atlantens vågor rullade in. Det var inte de största vågorna men Björn och framförallt Jacob var inställda på att de skulle surfas. De hyrde varsin bräda och gav sig ut. Jag själv tyckte det var lite svalt i vattnet och höll mig på land. De kom upp några gånger och kunde surfa några futtiga meter innan vågen dog ut. Men de verkade ha skoj. En knapp timme senare tog vi brädorna i bilen och körde en bit norr ut längs kusten. Där skulle vågorna var lite större menade uthyraren. Väl där kunde det konstateras, de var större. Grabbarna kastade sig ut och körde på i nästan två timmar medan solens värme blev sämre och vinden ökade. På stranden var det riktigt kallt på slutet. Då de kom ur vattnet och var helt färdiga efter allt simmande och surfande huttrade de rätt mycket. Vi fick för första gången på resan sätta värmen på max i bilen, helt tvärt om vad vi brukar då vi rullar fram här nere.

VM-bloggen
2009-09-13

Just nu sitter jag och Björn och tar igen oss efter dagens första träningspass. Klubben här i Crestuma har en finfin terrass och café som har fin utsikt över floden där tävlingarna kommer att avgöras. De första dagarna var vi rätt ensamma här men idag anlände drygt 40st Sydafrikaner. Så nu är det febril aktivitet här med kanotuppackning, meckande samt baninspektion från vattnet.

Snart kommer Jacob in från sitt träningspass som han kört med en Belgisk kanotist. De skulle köra 4x20min växeldrag inklusive lyft.

VM-bloggen
2009-09-12

Idag inleddes dagen med egg, bacon, vita bönor i tomatsås och omelett tillagat av Jacob. En stadig rejäl frukost. Vanligtvis äter ju svenska idrottsmän havregrynsgröt till frukost men vi har inte hittat det i affären. Så det blev en engelsk klassiker.

Det har blivit två träningspass. Ett morgonpass som var av det längre slaget och ett kortare mer högintensivt på eftermiddagen. Mellan passen åts en lunch tillsammans med vår amerikanske vän Jason som anlänt några dagar tidigare än sina lagkamrater. Därefter tog vi oss ned på stan och till floden där Red-Bull airrace avgörs i helgen. Det är en tävling där små propellerplan kör en slalombanan på tid. Tävlingarna visas ibland på tv och för några år sedan körde en av de bästa, en ungrare uppvisning både vid en världscup i Szeged samt på VM i Györ. Det var verkligen spektakulärt att se detta på nära håll.

VM-bloggen
2009-09-11

Vi anlände till lägenheten som vi hyrt i Porto sent under torsdagsnatten. Detta efter flygförseningar och sedan en mindre ofrivillig sightseeing i staden. På grund av den rådande finanskrisen samt lågkonjunkturen kör vi så mycket lågbudget på detta läger vi kan. Vi har hyrt en liten lägenhet på endast 33m3 men alla faciliteter finns så som kök, badrum, tvättmaskin samt en uteplats på hela 11 m³. Vi kommer laga mat själva och har hyrt en liten bil som vi kan ta oss till tävlingsplatsen där vi kommer att bedriva den dagliga träningen. Bilen, ja vi hyrde en i minsta klassen men fick en normalstor familjebil. Tackar för det.

Jag hade inte räknat med att biluthyraren verkligen skulle dra självrisken på närmare €100 från mitt konto. Så när jag skulle ta ut pengar för att betala lägenheten idag så fanns det inte så mycket kvar. Lite senare då vi var och handlade mat var det nära att vi inte kom där i från med alla varor. Vi fick vända på slantarna men löste sig. Frågan är nu hur snålt vi blir tvungna att leva här nere för att klara livhanken :).
Skämt och sido. Vi har det rätt bra här. Idag ordnade vi även med kanoter så nu är allt i ordning.

VM-bloggen
2009-09-10

Nu har resan till maraton-VM 2009 börjat. VM avgörs i år i portugisiska Crestuma, en by strax söder om Porto. Jag, min K2-partner Björn Granstedt samt K1 paddlaren Jacob Holst flyger ned idag torsdag en dryg veckan innan VM börjar för oss. Ja, för oss. VM körs mellan den 16-20 september och inleds med två dagar av veterantävliningar. Sedan, den 18-20 är det dags för juniorer, U23:or och seniorer att tävla.

Vi valde att åka ned i god tid före tävlingarna för att kunna ladda upp på plats. Det är inte ofta vi gör så men i år passade de bra för oss tre. Vi kommer träna på VM-banan förhoppningsvis med sparring av andra nationer som är på plats lite tidigare. Resten av det stora VM-laget reser ned på onsdag nästa vecka. Tanken är att jag ska skriva inlägg dagligen. Jag kommer göra mitt bästa för att hålla er uppdaterade om hur förberedelserna går samt senare hur tävlingarna går.

Den senaste veckan har träningen verkligen gått bra och det känns som formen kommer. Daniel tävlande för Jönköping och Johannes för Skellefteå har varit på besök och tränat med Markus och mig. Det har blivit lite klungkörning vilket alltid är kul.

2009-09-01
SKM

Förberedelserna för VM går fint. I lördags körde jag Stockholm Kanotmaraton. Ett lopp i centrala Stockholm på 30km. Det är ett kul lopp med ca 200 startande som kör 15km eller 30km. Tyvärr var det inte samma motstånd som förra året och jag fick köra i stort sett hela loppet själv i täten. Till skillnad mot förra året då vi var tre stycken som slogs om segern i täten. Jag var först i mål bland K1:orna i år och får då behålla vandringspriset som jag vann redan förra ett år till.

Direkt efter prisutdelningen satte jag mig i bilen och körde ned till Jönköping där kortare lopp avgjordes i helgen. Jag missade lördagens lopp över 500m men åkte ned för att delta i 1000m samt 5000m. Jag var inte så värst sliten efter 30km-loppet då jag vaknade på söndagmorgon men det kanske mest berodde på att jag hade annat att tänka på. Jag fick min nya kanot till Jönköping och behövde väga in den, sätta på ett roder och hitta en bra sittställning innan fösta loppet kl 09.15. Det gick bra och jag hann till starten. Det blev totalt tre 1000m lopp, försök, semifinal samt final. Det gick bra och jag kom till A-final där jag kämpade om sjunde platsen men blev åtta.

Lite senare på dagen var det dags för 5000m. Starten försköts en halv timme pga av häftigt regn och åska. Det var ett klokt val av arrangören för vi fick nästan vindstilla och sol då vi sedan körde. Det blev ett bra lopp för mig. Jag kom iväg lite dåligt som jag brukar men lyckades köra ikapp första klungan och var uppe i täten efter knappt 1000m. Sedan turades jag och de andra tre i klungan att hålla farten. Då det drogs ihop mot spurt med 500m kvar var jag i ledningen och hade segervittring. Men med bara 200m kvar exploderade de andra och jag lyckades inte svara. Jag blev trea efter en tuff spurt som min K2-kompis Björn vann. Björn verkar börja komma i form. Han var tvåa på både 500m och 1000m och så vann han som sagt 5000m.

2009-08-16
Maraton SM

I helgen avgjordes maraton SM på mina hemmavatten i Vaxholm. I lördags var det fina förhållanden och det var K1 30km som gällde. Loppet var lite annorlunda än normalt med väldigt kort startsträcka innan första lyftet (ca 300m) med spurtpris efter det. Det var sedan spurtpris på varje varv vilket gjorde loppet lite speciellt och inte så passande för mig och den form jag är i nu.
Jag kom lite efter i början då det gick otroligt fort. Jag lyckades ändå hålla ett bra avstånd till täten med Jacob Holst och Björn Granstedt. Efter de inledande hårda 3km gick farten ned något i täten och jag lyckades komma ikapp. Sedan var det oss tre som loppet handlade om. Jag försökte hålla farten hög då jag drog. Mycket för att se hur min form var men också för att göra mina konkurrenter trötta.
Det var tyvärr bara jag som var intresserad av hög fart för det gick väldigt långsamt när de andra två drog. Så långsamt att vi blev ikapp paddlade av två stycken som släppt tidigt i loppet. Inför varje lyft höjdes farten väsentligt och min konkurrenter var helt plötsligt intresserade av hög fart. Inte så konstigt efter som det väntade spurtpriser. Jag fick kämpa för att hålla tätt till dem. Då det bara var 4km kvar blev vi lite störda av båtvågor vid en vändning innan lyftet. Det lilla gjorde att jag inte orkade täppa till luckan som Björn fick. Björn körde schysst. Han ökade inte men trots det hade jag ingen ork att täppa till. Jacob tog det också lugnt men efter lyftet ryckte han ikapp Björn men inte jag. De gjorde upp där framme och jag fick paddla in själv som trea. Jacob drog mot mål och hade guldläge men med bara några få meter kvar ryckte Björn förbi och vann.
Grattis Björn!
 
I söndags var det K2 20km och det kom att bli en tuff kamp mot det hårda vädret. Det blåste oerhört mycket men jag och Björn förberedde oss väl denna gång efter våra lärdomar på EM. Vi var utrustade med kapell samt vågbrytare. Trots detta var vi tvungna att tömma kanoten i de två första lyften.
Banan gick som dagen innan med kort startsträcka innan lyft och sedan ett kort varv innan andra lyftet för att sedan gå ut på ett längre varv. Under de första 4km tog vi in mycket vatten men lyckades ändå gå ifrån våra konkurrenter. Under loppets gång lades banan om pga det hårda vädret. Banan lades om så att vinden skulle mötas mot respektive med i så stor utsträckning som möjligt i stället för att fpå den från sidan. Vi fick nya direktiv längs banan och det var enkelt att förstå hur den nya sträckning gick eftersom det var hemma vatten vi paddlade på.
Som sagt vi kom loss tidigt från de övriga och kämpade mest mot vädret samt klockan. Vi gjorde ett bra lopp tillsammans tycker jag och fick ett litet genrep inför VM om 5 veckor. Vi paddlade in som Svenska mästare för andra året i rad och Björn tog sitt andra guld för helgen.

2009-08-09
Efter EM tog jag en lättare träningsvecka och lite semester. Åkte bland annat ut i skärgården till min brors familj och deras stuga. Det var skönt att koppla av lite och göra lite annat.
Nu har jag varit tillbaka en vecka på jobbet och börjat hårdträna inför VM. Det har gått mycket bra den senaste veckan och jag hoppas det bara kommer att gå bättre. Det är ca sex veckor kvar till VM nu och innan dess kommer jag tävla i maraton SM i Vaxholm om en vecka. Två veckor efter det är det SKM. Jag har första platser i båda dessa platser att försvara och det kommer jag försöka göra men fokus ligger på VM. Det fina sommarvädret har gjort att träningen gått extra bra också tror jag.

2009-08-01
EM är paddlat och det gick inte som vi tänkt oss. Formen var god för oss båda i K2an men vädret var inte på våran sida. Det blåste kraftigt och vågorna sköljde in i kanoten. Kanoten är utrustad med en mekanisk länspump som jag använde så mycket jag kunde och på första varvet tog vi oss runt. Vi bad vårt servteam hämta sittbrunnskapell till nästa varv. Detta borde vi naturligtvis haft från start men det var inte bara vi som gjort den tabben. På det andra varvet av sju tog vi återigen in mycket vatten och bara 500m från lyftet där vi skulle få våra kapell blev det så mycket vatten att vi sjönk. En båt kom snabbt till undsättning men vi tappade ändå mycket tid. När vi väl tömt kanoten och satt oss i igen var vi långt efter de övriga. Vi paddlade igenom loppet själva utan några i vår omedelbara närhet och slutade på en 16:e plats. Då vi sjönk låg vi på 9:e plats. Det var fler som hade samma problem som oss och sjönk så det var inte bara vi som gjorde bort oss i det tuffa vädret.

2009-07-09
Det har nästan gått en hel arbetsvecka sen SM. Ja, jag har spenderat den på jobbet och försökt träna på.
Årets SM blev mycket framgångsrikt både för mig och för min klubb Vaxholm. Klubben tog ca 46 medaljer av totalt 276 stycken som delades ut under de sex dagarna i Fagervik. Detta gjorde att Vaxholm vann klubbtävlingen för andra gången i historien, första gången vann vi förra året.
Tyvärr bröts våran fina svit i K4 där vi vann samtliga distanser förra året. I år vann vi "bara" 500m och 1000m på 200m tog vi silver och på 5000m brons. Stafetten blev vi tvåa på liksom förra året. Vi har lyckats få ihop en bra besättning som jobbar bra tillsammans men vi är inte alla tillräckligt starka individuellt på 200m.

Vi visade dock att vi var starka på K1 1000m där vi placerade de bästa tre från samma klubb. Jag, Björn G och Petter Ö tog för andra året i rad hem Gert Fredrikssons vandringspris.

Jag och Björn G som vann maraton NM och tog WC-brons tillsammans tog nu silver på K2 5000m och brons på K2 1000m. Det var riktigt kul!

Mitt bästa individuella resultat gjorde jag på 5000m där jag blev sexa.

Nu väntar maraton EM om två veckor. Så det är bara ladda om och köra på igen.

2009-07-02
Idag bröts vår svit på K4 segrar. Vi förlorade guldet på K4 200m till Kungälv efter ett tufft lopp. Kungälv är värda segern och det är bara för oss att applådera dem.
Jag körde även K1 5000m idag och det blev ett vanligt 5000-lopp där jag kom efter lite i starten. Jobbade mig sedan genom fältet under och slutade på en helt ok sjätteplats en minut efter suveränen Markus O som vann.
Timrå har bjudit på fin fint väder hela veckan och jag som lätt får färg har fått lite för mycket av det. Hoppas nästa att det blir lite mulet imorgon. Puh!

2009-07-01
SM GULD!

Idag lyckades jag och mina klubbkamrater försvara SM-guldet på K4 500m. Det var tufft lopp men vi hade ledningen i stort sett hela loppet. I går kom jag och Björn trea på K2 1000m. Det var riktigt kul. Vi hade andra platsen länge men Västerås med min träningskompis Markus i båten kom som skjutna ur en kanon från en femte plats till seger.

Imorgon går tävlingarna vidare med K4 200m samt K1 5000m.

2009-06-29
Sprint SM

Idag börjar SM i sprint. Seniortävlingarna börjar imorgon så jag kommer att åka upp till Timrå lite senare idag. Det är alltså i Timrå, Indalsälven som SM-tävlingarna kommer att avgöras. Vaxholm har en rekordstor trupp i år med många ungdomar vilket är jättekul. Vi var tvungna att låna en K4 för att det ska flyta på däruppe, våra egna tre skulle inte räcka till.

Jag kommer att försöka hålla sidan uppdaterat med resultat och rapporter under veckan.

2009-06-22
Efter succén i Danmark blev jag sjuk och var förkyld i några dagar. Det blev med andra ord inte så mycket tränat förra veckan.
Midsommar firades med familjen i Vaxholm. Lugnt och trevligt. På midsommardagen ringde min kompis och x-kanotisten Niklaes och undrade om jag ville åka lite vattenskoter. Han har talat varmt om denna leksak och hur fort den går. Jag var lite tveksam men jag var tvungen att prova. Vi puttrade ut till den stora farleden utanför Vaxholm där det inte är någon hastighetsbegränsning. Där drog han på så att jag nästan hade svårt att sitta kvar bakom honom. Han pressade inte upp den riktigt max men det gick ungefär 47 knop. Fort var det och med en väldig acceleration.

Nu är det sprint SM om en vecka, kroppen är kanske inte riktigt där den borde formmässigt men jag har en bra paddelkänsla och tror att det kan gå bra.

2009-06-16
WC-BRONS!

Jag och min K2-partner Björn Granstedt kämpade till oss ett brons vid världscuptävlingarna i Köpenhamn i den gångna helgen. Det var tuffa förhållanden med kraftig vind och blöta, tungsprungna lyft. Efter en fin start där vi kom iväg mycket bra och nästan hade spets efter 300m fick vi lite problem då vi skulle ta en lämplig våg på klungan. Vi tappade vågor och kom en lite bit efter första gruppen av kanotister. Vi jobbade ändå på och höll ett bra avstånd till dem och efter 4km då första lyftet av sju kom var vi i kapp några besättningar som varit tvungna att släppa täten. Vi bildade nu "andra-klungan" bestående av fem kajaker som tappert jagade den första gruppen på de tre medaljerna. Det fanns möjligheter att gå ikapp och då vi drog så närmade vi oss täten men övriga i gruppen orkade inte riktigt hjälpa oss och gå i kapp.

Efter ungefär halva loppet kändes det som det skulle bli en kamp om 4:e platsen i våran klunga och farten gick ned något. Men med bara 5km kvar till mål splittrades täten upp och en spansk besättning sladdade. Publiken manade på i lyftet och skrek att de sett trötta ut där framme då passerade i lyftet nån minut tidigare. Nu var det bara vi och en Dansk besättning som var kvar i den ursprungliga "andra-klungan". Jag och Björn jagade så hårt vi kunde i intervaller och fick hjälp av Danmark att dra då vi vilade. Vi närmade oss hela tiden och det kändes kanske att det skulle kunna gå att nå dem.

Med bara 500m kvar till sista lyftet och 1500m innan mål var inte mer än 75-50m bakom. Jag tänkte: Gör vi ett bra lyft nu kan vi kanske ta ytterligare några meter. Spanjorerna på tredje platsen var trötta och tog tid på sig ur kanoten och vi kom upp strax efter dem på bryggan och kunde sedan springa i kapp dem och sätta i kanoterna samtidigt. Vi var snabbare i och drog ifrån dem direkt. Danskarna tappade också kontakt med oss då vi höjde farten ut från lyftet och kunde ensamma paddla mot mål som bronsmedaljörer.

Det var min första världscupmedalj och jag är mycket glad. Nu har jag och Björn fått förtroendet att paddla EM tillsammans om drygt en månad. Men först ska vi ta oss an sprint distanser och tillsammans med våra klubbkompisar Petter och Erik försvara K4-gulden i sprint från förra året på SM om två veckor.    

2009-06-02
Efter NM kände jag mig ganska sliten. Vet inte om det är åldern eller träningsdosen som gör att återhämtningen inte kändes som tidigare år. Hur som helst så har den senaste veckans träning gått mycket bra. Känslan finns där och kroppen svarar bättre och bättre på träningen.
Riktigt kul att det går bra för mina kamrater i kanotsverige. Vid WC3 förra helgen vann Anders Gustafsson dubbelt och damerna tog med sig ett guld och två brons från besättningsloppen. Härligt!
Då sprintkanotisterna har tävlat färdigt i världscupsammanhang är det dags för mig och maratonlaget att köra årets första och enda världscup. Den avgörs nu på lördag-söndag i Köpenhamn. Jag representerar Sverige i K2 tillsammans med den färske nordiske mästaren, Björn Granstedt. Jag ser fram emot tävlingen och tycker det ska bli kul!

2009-06-02
NM-GULD!

I helgen avgjordes årets första internationella tävling, Nordiska mästerskapen. Där lyckades jag vinna i K2 med min nya partner och tillika klubbkamrat Björn Granstedt. Det ser lovande ut inför världscupen som vi ska köra om två veckor.

Björn var i fin form och hade vunnit dagen innan i K1. Jag hade en tyngre tävling i K1. Det var hård och besvärlig vind. Ett parti på banan var det rak sidvind och jag hade svårt att följa tätklungan. Jag tappade täten men lyckades komma ikapp knappt ett varv senare. Sen fick jag problem igen på samma ställe och tappade till slut balansen i de svåra vågorna och ramlade i. Detta gjorde naturligtvis att kampen om en topplacering i loppet var som bort blåst. Jag kom upp i kanoten efter ett tag med hjälp av en räddningsbåt. Jag hade då halva loppet kvar så jag körde igenom det och fick mig i alla fall ett träningspass.

Efter en trevande inledning på säsongen börjar nu formen och känslan komma. Jag visste tidigt i våras att det känslan och formen skulle komma men det är alltid jobbigt då inte kroppen svarar som jag är van vid de första tävlingarna. Nu börjar tävlingarna på allvar och om två veckor som sagt är det dags för världscuptävling. Det blir i Köpenhamn den 13-14 juni. Två veckor senare är det dags för sprint-SM och då ska jag och mina klubbkamrater försvara våra guld i K4 från förra året och kämpa för att vinna fler medaljer.

2009-05-24
Efter Rönneårännet kände jag att jag behövde lite mer fart i kroppen. Förra helgen var jag i Jönköping och tävlade på distanserna 500m, 1000m samt 5000m. Dessa lopp fick igång mig lite. Sedan har jag försökt tänka och träna mycket snabbhet och fart dens senaste veckan. Det känns som det hat gjot resultat. Jag kände idag på förmiddagspasset att tekniken sitter mycket bra nu och jag har ett bättre omslag nu än för tre veckor sedan.

Om en vecka är det Nordiska mästerskapen nere i Danmark och då hoppas jag att saker och ting fallit på plats.

2009-05-10
Igår tävlade jag på vattnet för första gången i år. Det var Rönneårännet i Ängelholm. Känslan inför loppet har varit att jag inte är lika förberedd som tidigare år. Men senaste veckan har paddelkänslan varit mycket bra. Jag har dock nästan enbart tränat grund och farterna har en så länge varit låga på träningarna. Med detta i tanken var det nog inte så konstigt att jag inte riktigt hängde med i starten. Jag kom efter och fick jaga täten. Ett tag var jag nära men tappade åter igen kontakt på 2:a varvet. På slutet gick det långsamt igen i täten och jag kunde tillsammans med Björn från Malmö ta in på dem. I mål blev jag trea, en minut efter Jacob Holst och ca trettio sekunder efter Björn Granstedt.
Jag visste redan tidigare i våras att det skulle vara tufft på försäsongen men det är alltid tungt att få det svart på vitt. Nu blir att köra på hårdare igen, lägga in mer fart och hoppas att farten kommer. Säsongen är lång så jag är inte jätteorolig.

2009-04-30
April har bjudit på fin fina väderförhållanden och då även träningsförhållanden. Varmt väder och lite vind. Då jag tog de första paddeltagen för året kändes det som att jag hade en lång väg att träna innan farten i kajaken skulle bli bra. Nu efter ca 300km paddling känns det redan mycket bra. Jag har hela tiden haft en bra känsla, tekniken och greppet har funnits med hela tiden. Jag tror att det har gjort att det redan känns bra på passen. De första veckorna körde jag mycket grund, längre pass i låg fart. Den senaste veckan har jag höjt farten och kortat passen och nu börjar det känns mycket bra. Jag fick mig ett långpass förra helgen och det kändes förvånansvärt bra efter så kort tid i kajaken i år.

Om en dryg vecka, den 9 maj avgörs årets första tävling för min del. Det blir Rönneårännet i Ängelholm som även är en observationstävling för maratonlandslaget. Tre veckor efter det blir det NM i maraton och då får jag se om jag kan knipa guldet som jag missat de senaste två åren.

2009-04-09
Sen sist har jag fortsatt med träningen som vanligt, haft en förkylning, punktering på bilen och årets första träningspass på vattnet. Isen har länge legat tjock på Mälaren så förra helgen tog jag kanoten och åkte till Vaxholm. Det blev ett lättare pass med Pelle H på lördagen. Skönt att komma ut på sjön igen. Det var en strålande sol och knappt någon vind. Härligt!

Efter paddlingen kände jag att kroppen inte var helt 100 så att säga. Förkylningen har bitit sig fast denna vecka men verkar nu släppa. Idag var jag ute på Mälaren första gången. Återigen i stålande sol. Nu har jag fyra veckor till första långloppet så det är bara dra på. Påskhelgen får bli som ett upptaktsläger för paddelsäsongen.

2009-03-29
Förra veckan var jag och två kompisar i Abisko och åkte skidor. Det blev mest utför men jag fick ändå in ett par längdpass. Efter den lugna träningsveckan har jag åter tagit upp träningen. Jag insåg härom dagen att det enbart är sex veckor kvar till första tävlingen och i Västerås ligger Mälaren fortfarande frusen. Så det börjar bli hög tid att hitta paddelbart vatten.

2009-03-08
RIKSMÄSTARE!
Idag blev jag riksmästare i paddelergo. Det var för andra gången tävlingen hölls och för andra gången som gick ur den som segrare. Tyvärr har många kanotister sökt sig till varmare breddgrader för att komma igång med paddelträningen. Därför var konkurrensen måttlig. Men jag är ändå nöjd med mitt resultat.

2009-03-08
Det verkar som tiden går fort. Jag har en tendens att bara skriva i den så kallade "Dagboken" en gång per månad numera.
Vad kan jag säga? Jag får bättra mig helt enkelt. Det har legat snö i Västerås i nästan två veckor innan den började smälta i förra veckan. Det är trist att den försvinner men jag hann få några skidpass på hemmaplan. Det var fina spår vid Rocklunda. Det gick att åka 22km i en slinga utan att åka i samma spår två gånger. Det tycker jag är väldigt bra för att vara i Mellansverige. Det kommer inte bli något utlandsläger för mig i vår. Jag kommer försöka att få till ett litet läger hemmavid och bjuda in andra kanotister som inte haft möjlighet att komma iväg. Så är om du intresserad..

2009-02-07
Efter en bra träningshelg i Falun åkte jag på en förkylning och har inte kunnat träna bra den senaste veckan. Jag började lite i torsdags men kände idag på förmiddagspasset att jag fortfarande har lite kvar i kroppen. Jag hoppas det snart går ur. Kände att jag verkligen började komma i bra träningsform efter all skidåkning. Jag är snart tillbaka. ;)

2009-01-30
Träningslunken

År 2009 är en månad gammal och träningslunken rullar på. Året började med skidläger i Bruksvallarna med min hemklubb Vaxholm. Vi var där i en vecka och jag fick bra med skidåkning i benen i fin fjällmiljö. Två veckor senare åkte jag till Östersund för att träna med kanotlandslaget. I Östersund finns Sveriges bästa skidanläggning i min mening. Det gjorde inte lägret sämre att vi bodde precis vid spåren på Camp Södergren. Imorgon bär det av till Falun för ett miniläger med två dagars åkning. Mycket skidåkning, det är den vinterträning som jag gillar bäst.

2008-12-31
Gott Nytt År!

Just nu är jag på skidläger med Vaxholms Kanotsällskap i Bruksvallarna. Det är nog nionde eller tionde gången jag är på skidläger vid nyår. Förhållanden här är mycket bra och här är det snösäkert. Just nu är det ca 50cm snö i terrängen och det är omkring -10*C. Jag åker omkring 30-40km per dag, börjar lite lugnt eftersom konditionsträningen inte varit så lyckad under hösten. Det ska bli ändring på det nu. En vecka skidåkning här och sen hem en vecka för att sedan åka med landslagsgruppen några dagar till Östersund.
Gott slut och god start på 2009!

2008-12-07
Det händer inte så mycket. Snön kom den smälte bort och nu är det som vanlig höst igen. Hade ju varit skoj om det varit lite snö innan jul. Så att jag hade kunnat få någon mil på skidorna innan jag ska till Bruksvallarna. Nu kommer jag väl bli ifrån åkt där. Det jag får göra är att trycka till med löpningen ordentligt här sista veckorna.
Varslen om uppsägning duggar tätt i Sverige men jag och mina kollegor har, "Peppar-peppar" klarat oss. Vi har som det ser ut nu mycket att göra framöver. Konstigt det där, en del har inget och andra har för mycket. Det känns som det skulle behövas en mer balans. Detta gäller ju inte bara sysselsättning, det finns så mycket mer obalans. Även i min och förmodligen andras träning. Även fast jag har hållit på med kanot i nästan 20år så känns det fortfarande ibland som att jag har svårt att få med alla kvalitéer i träningen och en bra balans. Kul ändå att jag inte har lösningen och svaret, så att jag hela tiden har möjligheten att söka nya vägar. Det är det som motiverar.

2008-11-23
Dagarna och veckorna flyger fram, snart är det första advent och höstträningen ska vara klar. Jag känner att min höst har varit okej men inte bra.
Jag skulle behöva höja intensiteten mer i träningen om jag ska utvecklas till nästa år. Jag har precis ordnat lite med mina träningsförhållanden så att min tid ska bli mer effektiv. 

2008-11-12
Helgen som var spenderade jag i Vaxholm. Det var ett tag sen jag var "hemma" så jag såg till att träffa familj och vänner.
Båda dagarna inleddes med ett paddelpass i K2 med Jacob. jag är beredd att hålla med Jacob då han sa att det var kul att vara igång igen. Det var första passen sen VM i september. Det blev 4x2000m i lördags och 5x300m i söndags. Syrapasset var kanske inte det bästa jag gjort i år med tanke på hur svårt det var att komma upp i fart, frekvens, men syran den kom.

Denna vecka har inletts bra med gym, paddling och rörlighetsträning. Jag kommer att hålla i med paddlingen ända tills isen lägger sig och då hoppas jag att det snart går att åka skidor.

2008-10-28
Det var en månad sen sist och det är ungefär så länge jag har haft träningsuppehåll. Nu är jag igång igen och det känns bra. Det är fortfarande paddelbart och sen kan jag träna annat roligt som löpning, styrka, simning mm. Jag ser även fram emot skidsäsongen, men det dröjer ett tag än.

2008-09-23
2008 är slut

Jag hade gärna sett att säsongens sista tävling, VM, hade slutat med ett annat resultat.
Vi hade bra förberedelser de sista dagarna innan start och jag vet inte om jag någonsin känt mig i bättre form inför ett VM. Starten var okej, vi kom iväg bra och hittade en bra position i klungan. Jag valde att byta plats i klungan då farten höjdes efter någon kilometer. Vi kom då på insidan av gruppen då floden svängde och var nära strandkanten. Då när de innanför oss inte fick plats och skulle gå bakom oss petade de till vår akter och vi ”åkte” upp på land. Där satt vi fast i ett antal sekunder och tappade ett antal placeringar, säkert 10-15st. Vi kom loss och började arbeta för att ta oss högre upp i fältet, tillbaka dit där vi var. Efter första vändningen, strax efter incidenten blev vi påkörda igen och hamnade på land igen. Nu insåg jag att det skulle bli mycket tufft att komma tillbaka. Vi kom loss och började jaga men hade nu tappat ytterligare placeringar. Det kändes som vi hade bra fart och att vi i alla fall skulle kunna klättra några platser. Vid första lyftet efter 3km paddling hade vi väldigt mycket vatten i kanoten och vi anade att kanoten gått sönder vid våra strandkänningar. Vi fortsatte ändå men det blev svårare och svårare att hålla hög fart, vi blev ”tyngre”. Efter drygt halva loppet stannade vi till i lyftet och våra ledare hjälpte oss att tejpa över det hål som blivit i kanoten. Kanoten blev lättare att driva fram i vattnet efter det men då fanns det inga möjligheter till ett toppresultat.
Vi fick paddla stora delar av loppet helt själva men valde att köra igenom loppet trots allt strul och en vision om ett bättre resultat. Tyvärr hände detta pga av saker inte vi kunde påverka till 100%. Jag körde i år mitt sjätte VM och jag lär mig fortfarande. Jag borde kanske gjort klokare vägval men det är alltid lätt att vara efterklok. Nu kommer jag att ta en eller två veckor ledigt från träning och låta årets säsong sjunka in.

2008-09-15
Nu är det nära. Vad kul det ska bli! Jag känner mig i grym form och det stämmer bra i K2an. Jacob har haft lite skadebekymmer och sjukdomar den sista tiden men nu verkar han vara på banan igen och det känns som sagt bra tillsammans. Vi har två pass kvar här hemma innan vi flyger på torsdag. Min förhoppning var att det skulle vara några grader varmare i Tjeckien men det verkar som att värmen kommer hit i helgen och kylan flyttar söderut. Skönt att jag hunnit vänja mig med hösten här hemma.

2008-09-13
Meste mästaren 2008

Nu när alla årets samtliga SM-distanser är avgjorda kan viss statistik göras. Vaxholms KS blev bästa klubb vid sprint-SM och var nära att bli det vid maraton-SM. Vi blev två där, slagna av arrangörsklubben Lidköping med tolv poäng. De plockade 18 poäng i veteranklasserna och vi hade tyvärr inga åldermän med.
Jag personligen kan titulera mig som "Meste mästaren 2008" efter ha vunnit 6 av 15 möjliga SM-Guld. Denna titel är jag ensam med bland de Svenska kanotherrarna men delar den med Örebro-tjejerna Karin Johansson och Anna Ferm som har samma även de har 6 guld i år.

Just nu är jag i Vaxholm för att tillsammans med Jacob slipa det sista på formen inför VM. Vi åker på torsdag nästa vecka och jag känner mig i bra slag.

2008-08-31
SKM

Igår var det dags för Stockholm Kanotmaraton i ny tappning. Loppet kördes 2003-2005 mellan Bullandö och Djurgården i Stockholm. Tävlingen har legat nere i två år me nu var det dags igen. Nu på en varvbana mitt i Stockholm. Jag körde loppet tävlandes för "Team Paddelkraft" i Zedtechs multisportkajak, en Python. Jag trivdes bra i den och kände igen mig i sittbrunnen där sits och fotstöd var samma som i min vanliga "race-kajak". Det blev ett bra lopp för mig. KOm iväg bra och ledde loppet tillsammans med "gamlingarna" Tommy Karls och Magnus Siverbrant. Vi hjälptes åt i täten men i slutet var det jag som var starkast och kunde ta hem första platsen före Magnus och sedan Tommy.
Det var ett kul lopp med fina miljöer och lite mer krävade paddling i vågor. Hoppas det fortsätter. Kolla in på www.kanotmaraton.com

Idag tävlade jag på mina träningsvatten här i Västerås. Det blev seger i ett tunnt startfält i H22 över K1 500m samt en fin femte plats i K2 MIX med ungdomen Julia Stensils i ett lopp tävlades mot bland annat OS-stjärnorna Anders Gustafsson och Sofia Paldanius.
Nu är det dags för en ny träningsvecka. Förra blev lite lättare så nu får jag ta och bita i igen. Bara tre veckor kvar till stora målet för året....VM!

2008-08-25
Dubbel svenskmästare!

I helgen avgjordes Svenska Mästerskapen i kanotmaraton. Tävlingarna hölls på Lidan i Lidköping. Jag har kännt mig i bra form den senaste tiden och hade stora förhoppningar inför helgens tävlingar.
I lördags korades K1-mästrana i allt från ungdomsklasserna till veteranklasserna. Vi senior herrar körde 35km och vi var ett relativt stort startfält. Loppet kände bra idtort sett hela vägen för mig. Det var enbart i början jag fick slita lita för att ha kontakt med de snabbaste i starten. Under de sex varv vi körde blev första klungan mindre och mindre. Efter halva loppet var vi bara tre, jag, Magnus Sivebrandt och min klubbkamrat Björn Granstedt. På det näst sista varvet ville jag höja tempot och ryckte in mot lyftet. Björn och Magnus släpte enkelt. Eller rättare sagt, Björn gjorde ett fint taktiskt drag och lät mig gå iväg medan han sedan kort spurtade i kapp mig precis innan lyftet och på så sätt blev han av med Magnus. Efter lyftet drog jag hårt en bit med Björn på vågen och Magnus jagandes. Vi lyckades på så sätt bli själva och de ädlaste medlajerna var så gott som klara för Vaxholm. Med 3km kvar av loppet ryckte jag och Björn fick ge sig. Jag gled i mål som segrare och Björn som tvåa.

På söndagen skulle svenskamästarna i K2 koras. Vi seniorer körde en lite kortare bana, bara 24km. Jag och Björn representerade Vaxholm och vi mötte, Malmö x2, Eskimå Karlskrona, Örebro och en Fransk besättning som ville vara med utom tävlan och "träna". Jag kände att vi hade goda möjligheter att ta guldet men det fanns som sagt fler som ville ta det. Loppet blev ganska lugnt och behagligt för mig och Björn. Vi gjorde fina lyft och lyckades alltid få en lite lucka till de övriga. Med bara ett varv kvar drygt var vi bara tre kanoter i täten, vi, Malmö och Frankrike. I det näst sista lyftet gjorde vi ett ryck som påminde om det dgaen innan. Vi gick i från Malmö men fransmännen hängde på. Det blev till slut spurt om segern. Jag och Björn var starkast där och vann guldet till Vaxholm.

Jag är mycket nöjd med helgens resultat och känner att jag är på rätt väg mot VM. Nu är det en knapp månad kvar och bara en tävlings helg innan dess. Det blir SKM, 30km nu på lördag och K1/K2 500m i Västerås på söndag.

2008-08-12
#72 Decenso International del Sella
I lördags körde jag och Jacob den 72:a upplagaan av Decenso International del Sella. Flodloppet på 17km som går mellan byarna Arriondas och Ribadesella i Asturien i norra Spanien. Vi hade en bra startposition, nr 5, trots detta goda utgångsläget lyckades vi inte komma iväg tillräckligt fort då starten gick och kom efter redan i början. Vi tappade säkert 15-20placeringar de första 30s. Jag hade problem att styra kanoten i det strömma vattnet och i alla vågor. Sedan genomförde vi loppet bra och slutade på en 24:e plats. Jag hade hoppats på en betydligt bättre placering efter den fina tionde platsen från förra året.
Nu är jag åter tillbaka i träningen och tänker köra på hårt i fem veckor till innan jag tar det lite lugnare de sista dagarna innan VM. Om det nu blir VM, först ska SM köras men har målet inställt på VM och kommer träna för det. Jag kommer även att paddla Stockholm Kanotmaraton den 30:e augusti. Det är 30km långt lopp och avgörs mitt i Stockholm.

2008-07-30
Semestern är över och jag är tillbaka på jobbet. Dels mitt "riktiga" jobb men även tillbaka i träningen. Efter WC2 i Crestuma, Portugal stannade jag en vecka och semestrade tillsammans med Maria som kom ned efter loppet. Det var en skön vecka med mycket sol och slappande vid poolen.
WC2 gick inte alls bra för mig och Jacob. Jag hade känningar i halsen inför loppet och var lite orolig men på tävlingsdagen kändes det bättre. Vi fick en mycket bra start och kom iväg bra. Vi låg med i täten, på våg, i första klungan. Strax innan första vändningen höjdes farten och jag tänkte byta position. Då. Jag kunde inte längre styra och kanoten styrde in mot land. Jag förstod att något hade hänt med styrningen. Att rodret var intakt hade jag inga tvivel om, det såg mer ut som att det var fram vid roderpinnen som problemet låg. Jag trodde att det var lätt åtgärdat och hoppade snabbt ur kanoten då vi kom till land. Då såg jag att vajern som förbinder styrpinne och roder hade släppt. Åt detta kunde vi inte göra något utan verktyg. Vi beslutade oss för att bryta loppet.
Tråkigt att vi inte fick ett lopp till tillsammans men de första 2km kändes bra och kontrollerade. Vi vet att vi har kapacitet att va med där uppe.

Nu kör jag en tung träningsperiod och gör mitt bästa för att hänga med Markus som är i sin sista träningsfas innan han åker till OS nästa vecka. Det går bra för mig och just nu är jag rätt sliten efter bara halva veckan.

2008-07-07
Storslam!
SM-veckan i sprint blev mycket lyckad för mig och Vaxholm. Jag vann tillsammans med Björn, Petter och Erik samtliga K4 distanser (200, 500, 1000 och 5000m) samt tog silver på 4xK1 200m. Jag och Björn blev fyra på K2 5000m där vi borde varit minst trea. Vi råkade ut för roderhaveri efter halva loppet då vi var ensamma med två andra besättningar i täten långt före de andra. Vi var då tvugna att stanna till vid en brygga och böja till rodret så att vi kunde fortsätta. Vi jaga de ikapp andra klungan men förlorade mot Kungälv i spurten om bronset. Är ändå nöjd med loppet och tror att vi kommer att köra mycket bra tillsammans på maraton SM i K2.

Vaxholms Kanotsällkap vann klubbtävlingen och blev bästa klubb på SM. Vi samlade ihop flest poäng av alla under veckan, där de nio främsta i varje lopp gav poäng. Seger tio poäng och nionde plats en poäng. Det är första gången vi vinner det prestige fyllda priset och alla som tävlade för Vaxholm på SM bidrog med poäng. Faktum är att samtliga Vaxholmare stod på pallen minst en gång under veckan.

Jag, Petter och Björn paddlade så pass bra på K1 1000m att vi vann vandringspriset för bästa herrar på K1 1000m till minne av Gert Fredriksson.

Nu är jag hemma i Västerås några dagar innan det bär av till Porto i Portugal där WC2 i maraton avgörs i helgen. Jag ser fram emot den fortsatta säsongen. VM avgörs om elva veckor i Tjeckiska Tyn den 20-21 september.

2008-07-02
SM-guld!
Det blev guld för oss på K4 500m idag. Det var verkligen skönt att glida över mållinjen som segrare. Jag är mycket nöjd med loppet och känslan i kanoten. Jag tror att vi har stora chanser på övriga distanser också.
I K2 500m blev det en sjunde plats för mig och Erik och i K1 bara mellanheat. Klubben tar många poäng till klubbtävlingen och just nu ligger vi i topp. Det var strålande sol idag och mycket varmt. Jag fick lite linnebränna trots att jag höll mig i skuggan så mycket jag kunde. Men det är klart jag var ju totalt 2,5h på vattnet idag.

2008-07-01
SM är igång även för oss "stora". Idag började senior tävlingarna med K1 och K2 1000m. Jag lyckades inte ta mig till final på K1 1000m men med K2an tog vi en sjätte plats. Imorgon är det 500 meters dag, det blir K1, K2 och K4. Jag ser fram emot besättningarna resten av veckan och framför allt K4. Det ska bli kul.
Mina klubbkamrater har varit riktigt duktiga och klubben har redan hunnit ta fem guld, tre silver och två brons. Kolla in www.kanotsm.se för mer.

2008-06-30
Igår drog jag ena kanotsläpet till Lilla Edet där SM avgörs. Jag skrev ena släpet, för faktum är att vi var tvungna att låna Vaxholm Roddförenings släp. Vi är 19 aktiva i år. Det är rekord tror jag under den tid jag varit med. Vi har fyra olika K4a besättningar i olika klasser, två senior K4or, en dam och en herr. Kul!
Jag börjar tävla i morgon så idag blir det att titta på lopp och ta en lätt träningsrunda.

2008-06-17
STOR grabb!
Om jag inte har räknat helt tokigt så blev jag i och med min 4:e plats i världscupen för drygt en vecka sedan "Stor grabb". Stora grabbars märke delas ut till de kanotister som tagit topplaceringar vid större tävlingar så som SM, NM, EM, VM, OS samt WC som senior. Olika placeringar ger olika mycket poäng. Ett individuellt SM-guld ger tex tre poäng, ett SM-guld i K4 ger en poäng och ett OS-guld ger 20 poäng. Det är 20 poäng som krävs för att bli "Stor grabb" och det har jag nu lyckats skrapa ihop under mina tio år som senior.

Om en vecka börjar SM i sprint för mig. Det avgörs i Lilla Edet utanför Göteborg. Jag kommer att tävla i över 200m, 500m, 1000m samt 5000m i K1, K2 och i K4. Det är 15:e gången jag åker på SM-vecka. Det ska bli skoj!

2008-06-17
Världsfyra!
I tyska Brandenburg avgjordes årets första världscup i maraton. Det var nu i helgen det begav sig och vi fick till ett mycket bra lopp. Jag och Jacob körde K2 över de 30km som var fördelade på sju varv på regattabanan. Detta var nytt för oss, att tävla långlopp på en regattabanan med så korta varv (4,3km). Våran startposition var långt ut på kanten vilket visade sig vara bra. Då starten gick kom vi iväg bra och kunde snabbt ta en yttervåg på täten. När det blev trångt inne i klungan klarade vi oss fint på kanten och slapp krockar. Vid först lyftet efter 4km var vi med i täten och sprang igenom lyftet som trea. Sex kilometer in i loppet tappade vi tyvärr tätgruppen då vi var tvungna att ompossitionera oss samtidigt som farten ökade. Vi var nu sexa i loppet och kände att vi hade gjort vår bästa inledning på ett lopp tllsammans någosin. Vi jobbade på och snart kom vi i kapp ytterligare kanoter som varit tvungna att släppa täten då spanjorerna höjde farten.

Loppet utvecklades väl och vi kände oss starka hela tiden. Vi kom att dominera den jagande andra klungan på tre-fyra kanoter. Vi gjorde några tappra försök att nå täten igen men vi var de ända som kunde jaga hårt och det räckte inte. Då det endast återstod 8km kom vår klunga i kapp Tyskland som då var fyra i loppet. I det sista lyftet med 4km kvar ryckte vi och sprang ifrån klungan och kunde sedan öka avståndet lite på vattnet. Vi gick i mål som klara fyror knappt 4min efter segrande Spanien. Våran andra svenska K2a paddlade in som 8:a. Spanien dominerade K2 loppet genom att ta samtliga pallplatser. De tog även hem segern i K1.

Nu är jag i Vaxholm för att träna med våran K4 inför SM om två veckor så på fredag blir det ett lugnt midsommarfirande. :)

2008-06-02
NM
Årets första tävling i Sverigetrikå är avgjord. Det var NM i maraton i helgen i Finnspång. Jag har känt mig i bra form de sista veckorna och var laddad. I lördags avgjordes K1-klassen över 30km. Norge, Danmark, Finland samt Sverige hade representanter på startlinjen med blad annat förra årets segrare från Danmark, Rene Olsen samt regerande svenskamästaren Jacob Holst. Loppet utvecklade sig väl för mig och vi blev snabbt en grupp på sex kanoter. Jag försökte göra ett stort jobb och hålla farten uppe för att trötta ut de spurtsnabba danskarna. Efter halva loppet var vi bara fyra kvar, tre svenskar, jag, Björn G och Jacob samt dansken Rene. Jag slet ganska hårt bitvis för att om möjligt bli av med främst dansken men det var lönlöst att göra allt jobb själv. Jag fick viss hjälp av mina lagkamrater men det var inte tillräckligt. Då spurten kom var Rene starkast men jag lyckades knipa silvermedaljen strax före Jacob och Björn. Jacob missade tyvärr en vändningsboj i den näst sista vändningen och blev därmed diskad och Björn, min nya klubbkamrat, fick bronset.

På söndagen var det K2 24km som kördes, jag tillsammans med Jacob. Det var ytterligare sju båtar på startlinjen även här representanter från de fyra nordiska länderna. Vi fick en bra start och loppet kom att se ut ungefär som lördagens K1-lopp. Danskarna var med oss och de ville göras så lite som möjligt i klungan, medan vi svenskar försökte göra allt inom reglernas ramar för att bli av med dem. Även här vann de spurtstarka danskarna efter många försök att bli av med dem. Jag och Jacob kroknade lite till spurten och fick se oss slagna av en annan svensk besättning med Björn och Per Holst. De gjorde sitt första lopp tillsammans och gjorde det mycket bra. Det kommer nu bli vi fyra som representerar Sverige vid första WCn som hålls i Brandenburg den 14-15 juni. Samtliga av oss är "Vaxholmare". Jag och Björn tävlar för Vaxholm och Karlskrona sönerna Holst bor och tränar numera i Vaxholm.

2008-05-19
Seger!
Årets första seger för mig kom i helgen då RönneÅrännet avgjordes i Ängelholm. Det var uttagningstävling till martonlandslagets uppdrag i NM samt världscup. Det var en skön seger eftersom förra året kändes som ett mellanår för mig och kom inte upp till samma standard som jag hade 2006. Det har gått väldigt bra på träning efter Rocksjöregattan för två veckor sedan. Den tävlingen gick inte så bra men alla de lopp som jag fick i kroppen där gjorde nog gott. Det känns nu som att jag skulle kunna hitta tillbaka till känslan som jag hade -06 efter en så bra start på säsongen.
Nu väntar NM om två veckor där jag kommer att tävla i både K1 och K2. K2 blir tillsammans med Jacob som jag även körde VM med i höstas. Vi har tränat mycket tillsammans sedan dess och vi har utvecklats tillsammans.

2008-05-05
Årets första tävling är genomförd. Premiären för mig blev i Jönköping i helgen där lopp över 500m, 1000m samt 5000m paddlades. Jag tävlade i K1, K2 samt i K4 med varierade resultat. Bäst tycker jag det gick på K2 1000m tillsammans med min landslagskompis i maraton, Jacob Holst. Vi fick till ett riktigt bra lopp med bra känsla. Annars tog det emot i kroppen, jag har hittills bara tränat grund och har inte riktigt farten uppe än. Detta var bara en bekräftelse på det jag antog innan helgen, jag måste köra hårdare på träningarna och vara smartare. Det är nu bara två veckor till första uttagningstävlingen till de internationella uppdragen i maraton, så nu är det bara att trumma på.

2008-04-22
Träningen rullar på och snart är det tävlingspremiär. På lördags avgörs första sprinttävlingen för säsongen men jag väljer att avstå den och åker istället till Jönköping helegn därpå. Jag hade funderingar på att åka nu till helgen men känner att formen är inte så bra som jag hoppats på. Den snöfattiga vintern märks nu i träningen. Jag har inte samma grund som jag haft då jag kunnat åka mycket skidor. Men jag vet vad jag behöver göra och än är det bara början på säsongen. Det börjar i alla fall känns mycket bra i kanoten, skönt att solen tittar fram och värmer så att handskar och jacka inte behövs.

Annars är det rätt mycket med arbete och jag har nyligen blivit farbror, det känns stort. Har ännu inte hunnit träffa lilla Irma men hoppas hinna med det snart.

2008-04-15
I helgen var jag hemma i Vaxholm på för att träna besättning. Det blev K2 och K4. KK Eskimå var också med "lägret". I Lördags firade min tränare och klubbens ordförande sin 50årsdag med fest på klubben. Det var en trevlig tillställning där mycket kanotfolk gästade.

2008-04-08
Hade ett mycket lyckat träningsläger i Sevilla. Bra träning och ett bra gäng att umgås med på sidan av träningen. Jag har varit hemma i två veckor nu och börjar vänja mig med det lite svalare, svenska klimatet än det varma spanska. Träningen lunkar på men det har varit mycket jobb också. Jag har återigen börjat hitta tillbaka till den fina teknik och det bra "grepp" jag hade 2006. Det känns verkligen kul. Jag tror att det var tekniken och "greppet" som gjorde min säsong 2006 så framgånsrik. Jag tappade den känslan förra året och tror att det var därför den säsongen inte blev lika bra.

2008-03-19
RIKSMÄSTARE!
I lördags blev jag riksmästare i paddelergo. Det var första gången den tävlingsformen hölls i Sverige och då även RM men det blev en hit. En hit både för mig och för arrangörerna. Ett stort publikintresse samt många som ville prova på att paddla. De yngsta som tävlade var 13år och de äldsta 60+. Distanserna var 500m för de yngsta samt 1000m för de äldre. Tävlingen hölls i samband med Vildmarksmässan i Stockholm. Förhoppningsvis återkommer arrangemanget nästa år.

Sevilla
Just nu befinner jag mig i Sevilla tillsammans med utmanartruppen i sprint. Dessutom är kanotister här ur maratonlaget samt ytterligare några icke trupp tillhörande kanotister. Jag kommer att vara här och träna i ca två veckor och hoppas få mycket tid i K2an med Jacob. Hittills har det blivit tre av fyra pass i K2.

2008-03-07
Känner mig bättre nu och har börjat träna lite igen. Det känns som att jag tappat en hel del kondition. Så jobbigt som det är att andas nu när jag anstränger mig vet jag inte om jag någonsin kännt tidigare. Det blir en tuff kamp mot klockan nu för att hinna komma i god form till RM i paddelergo nästa helg.
Imorgon är det årsmöte hemma i Vaxholms KS så det blir en helg i Vaxholm. Ser fram emot att träffa vänner och familj.

2008-03-02
Jag hade precis tänkte trycka på lite hårdare i träningen igen efter två dagars skidåkning i Långberget förra helgen då jag helt plötsligt åkte på inflensan. Jag var tvungen att gå hem från jobbet i onsdags och har legat sängliggande sedan dess, men det började redan i tisdags. Surt så klart men jag kan inte göra mycket annat än att sova, dricka vatten och bara vänta ut sjukan.
I måndags var det premiärtur för året ute på Mälaren. Det blev ett ganska lätt pass efter en hård skidhelg i Långberget, där jag lyckades skrapa ihop ett Vasalopp på tre pass. Jag hoppas jag blir frisk den här veckan och kan smyga igång kanske på onsdag.

2008-02-22
RM i paddelergometer!

Den 15 mars kommer första riksmästerskapet i paddelergometer (paddelmaskin) att hållas. Detta görs i samband med Vildmarksmässan i Stockholm i och arrangeras av Boothaus och DKM+ i samarbete med Svenska kanotförbundet. Tävlingsklasser från 14år till 50+. Mer info på:
www.kanot.com/files/{97C86016-7296-4C8D-8BDA-5CE0936F0A15}.pdf

Jag kommer att vara på plats och köra. Hoppas du också kommer och kör.

2008-02-21
Har varit hemma drygt en vecka nu. Jag trodde att det skulle gå att paddla här hemma eftersom det är så dålig vinter. Men isen ligger fortfarande vid klubben här i Västerås. Jag har fått köra lite paddelmaskin istället. Förra veckan blev väldigt lugn träningsmässigt, dessto mer att göra på jobbet. Jag har kännt mig lite stressad av att inte kunna paddla ute och att jag haft lite dålig struktur på tillvaron den sista tiden. Men sedan, när jag tänker efter inser jag att det bara är februari och VM går av stapeln om 7 månader! Än finns det mycket träningstid kvar.
Imorgon åker jag upp till Långberget för att åka lite skidor över helgen. Ska bli kul att få stå på snö igen nu när jag nydligen har paddlat i bar överkropp med delfiner :).

2008-02-08
Då jag trodde att jag snart skulle vara hemma igen så fick jag ett dygn extra i "Sunny Florida". På grund av oväder i fredags så kunde inga flyg lämna Island och därför fanns inte mitt flyg här då jag skulle åka idag. Jag kommer nu komma hem ett dygn senare, gör inte så mycket men jag var inställd på hemresa nu.

2008-02-08
Snart är lägret slut, eller ja jag kan väl säga att det är slut nu. Den hårda träningen är över och nu återstår det mest att plocka ihop allt och återställa lägenhet innan jag åker hem på lördag. Lagom till att jag och mina kamrater i maratonlaget lämnar The Pines anländer sprintlaget. Våra stjärnor Anders och Sofia har redan anlänt och har nu påbörjat sitt 9-veckors läger.
Igår åkte vi fem mil norr ut mot Kennedy Space center för att se uppskjutningen av Columbus. Färjan ska upp till den internationella rymdstationen. Det var mäktigt att se trots att vi stod ca en mil från uppskjutningsrampen och tittade. Det mullrade bra även där, titta in på bilder.
Jag är nöjd med min vistelse och har tycker att jag nu har ett bra utgångsläge, bättre än någonsin, inför årets säsong. Jag har kunnat träna på bra men jag även hunnit jobba några timmar i veckan. Så bra som jag har det nu med att kunna kombinera min kanotkarriär med min arbetskarriär kunde jag bara drömma om för några år sedan då jag fortfarande gick i skolan. Allt flyter på bra. Jag kommer att vara hemma i fem veckor nu innan det blir nytt paddelläger i Sevilla men innan dess kommer jag åka till Långberget en kort sväng för lite skidåkning.

2008-02-01
1:a februari och halva lägret är avklarat. Solen har tittat fram på riktigt och nu ligger temperaturen stadigt kring 25grader. Imorse var det spegelblankt och klar himmel. Vi hade ett längre pass på programmet och vädret kunde inte varit bättre. Det blev 30km utan tröja.
Det är först nu som jag börjar känna mig bekväm med paddlingen och passet imorse gick mycket bra. Det brukar ta lite tid för mig att hitta rätta känslan och så här i början av året brukar ena passet gå bra och sedan två-tre följande mindre bra.
Om en dryg vecka är det hemfärd. Just nu är det rätt ok här med värme och träning men samtidigt ska det bli lite skönt att komma hem.

2008-01-21
Florida...Ja vad mer kan jag säga. Har varit här nu i en vecka snart och kroppen börjar vänja sig med den nya tiden. Det märks att det är januari på vädret, det har varit varierande med blåst, regn, och 12 grader med sol, spegelblankt vatten och 25 grader. Det är ändå bättre än -10 grader som jag hade i Östersund för en vecka sedan :).
Träningen här går helt okej. Jag har dock fått ett litet bakslag och lite halsont och passat från träningen några pass. Nu är jag tillbaka och det känns bättre. Igår kom resten gänget så nu är vi fulltaliga, totalt 12 aktiva från A-laget och utvecklingslaget i sprint till detsamma i maraton. Dessutom är två tränare här den här veckan för att bevaka sina aktiva. Det är ett mycket bra ställe att bo och träna på och trevliga delfiner som träningssällskap.

2008-01-13
Mycket nu....
Jag har kommit hem från Bruksvallarna, jobbat i fyra dagar, varit i Östersund i tre dagar på tekniktränar utbildning och på tisdag bär det av till Florida för ett 25 dagar långt träningsläger. Ja det har hänt och händer mycket just nu. Jag kommer att kuna träna mycket under den är perioden men jobbet kommer inte bli helt lidande. Det företag jag arbetar för har ordnat så att jag kan arbeta på distans vilket är mycket värdefullt, både för dem och för mig. I år kommer jag att få väldigt bra förberedelser för säsongen med mycket paddling. I mars kommer jag att åka till Sevilla för några veckors träning och sen i maj drar maratonsäsongen igång. Men jag kommer förmodligen att tjuvstarta redan i april med sprinttävling.

2007-12-29
Julen är firad och jag har förflyttat mig norr ut. Just nu befinner jag mig i Bruksvallarna, Härjedalen. Jag är här med min klubb för att åka längdskidor och förföttra min syreupptagning och uthållighet. Detta så att jag ska orka all hård träning som väntar mig i kanoten senare i vår. Jag ser fram emot ett bra läger.

2007-12-14
Kylan biter sig fast i december och kanoten har legat på hyllan den senaste veckan. Förra helgen var jag hemma i Vaxholm och körde min kanske sista två pass på vattnet i december. Som vanligt hade jag mina trognaste supporters på plats för att peppa mig inför passet. Jag och Jacob körde ett pass i K2:an vilket gick mycket bra. Det har av olika anledningar inte blivit så många pass tillsammans i höst men det märktes inte på tajmingen och känslan i kanoten. Känns kul att vi funkar bra ihop.

Snart är det Jul och ledighet från jobb. Jag kommer att åka på ett 10 dagars skidläger med klubben till Bruksvallarna efter Jul. Därefter ska jag jobba en vecka för att sedan åka upp till Östersund för lite mera skidor och kajakteknikutbildning. Direkt därpå åker jag och Jacob till Florida i 25dagar för att paddla. Dit kommer ytterligare nio kanotister från Sverige från både utmanartruppen i sprint samt i maraton. Jag ser verkligen fram emot dessa läger och hoppas att de kommer ge mig mycket inför nästa tävlingssäsong.

2007-12-03
Sista månaden på året har precis börjat men jag är redan inne på den tredje för år 2008. Min säsong för 2008 började direkt efer sista tävlingen kan man säga. Så jag tänker redan på alla tävlingar som ska köras "i år".
I lördags var jag i Nyköping och deltog på en föreläsning som hölls av en ungrare under det tränarkonvent som hölls där i helgen. Ungraren var inbjuden för att berätta hur Ungerns kanot-struktur ser ut. Organisation, tävlingar, träning mm. Detta gjordes för att vi i Sverige ska få en bild av hur en av världens bästa kanotnationer arbetar. Jag tycker det var lärorikt och hoppas att alla andra som deltog på föreläsningen tyckte det samma. Tränings och tävlingsbiten var intressant att höra om. I Ungern tävlar man som ungdom på längre distanser och det är först som junior och senior som sprint börjar loppen köras. Jag hävdar att de långa loppen och de längre träningspassen är det som krävs för att lyckas i kanot. Det krävs en grund och mycket träning i unga år för att klara av den högintensiva träningen som krävs för att bli bäst då du blir senior. Jag talar till viss del av egen erfarenhet. Jag vet hur jag utvecklades som kanotist då jag började träna mycket mängd. Detta började jag med som 20-åring och två år senare fick jag åka ut och representera Sverige första gången. Året därpå tog jag en plats i maratonlandslaget och under de senaste åren har det blivit medaljer i sprint SM. Jag är övertygad om att jag hade tagit "klivet" tidigare om jag som junior hade ökat min träningsdos. Just nu tror jag att okunskapen är stor hos tränare men fram för allt hos alla aktiva vad som krävs för att bli bättre. Hur många har nån aning om hur hårt och hur mycket kanotister som Eirik Verås-Larsen, Adam van Koverden tränar om inte tala om våra egna stjärnaor Markus, Anders och Sofia.
Själv försöker jag ofta se kritiskt på min träning för att förhoppningsvis kunna utveckla något.

2007-11-20
I går fick jag en ny kanot jag skall prova lite. Jag har fått låna den av Paddelkraft i Malmö. Imorse skulle jag träna som vanligt men jag fick en oönskad överraskning. Det var is, och inte lite heller. En centimeter hade det hunnit frysa under bara natten. Det fick bli inomhus istället för att ta en tur i den lånade kanoten.

2007-11-19
Träningen flyter på väl. Har hunnit med lite annat också. Ett bröllop och en promovering. I fredags var jag med på Stockholms stadshus för att bevittna min brors promovering. Han blev klar Tekn. Dr i februari men nu var det dags för honom att mottaga diplom. Ceremonin hölls i Blåhallen där även hedersdoktorer, professorer och pristagare hyllades. Efter ceremonin var det bankett i Gyllnesalen och då var det högtidsdräkt som gällde, fracken var på.
Under middagen hölls ett antal tal av representanter för hedersdoktorerna, professorerna samt doktorerna. Överraskad blev jag då jag såg att min egen bror skulle tala inför det 700 personer stora sällskapet. Han höll ett mycket bra tal och jag känner mig stolt att ha en sån vältalig storebror.
I lördags blev det ett pass på vattnet i Vaxholm där jag stötte ihop med några av mina "groupies". Några av ungdomarna i klubben var och vinkade av mig innan jag drog ut på mitt träningspass.

2007-11-08
Höst på väg till vinter, så känns det just nu. Igår snöade det för första gången och det fick bli ett pass på paddelmaskinen istället. Paddlar fortfarande ute varje morgon då vädret inte är allt för besvärligt. I morse var det lite ruggit och det låg små och väldigt tunna isflak här och där i Björnösundet.
Förra helgen var jag och hälsade på min forna K2-partner, Martin som numera bor i Halmstad. Det var kul att se honom igen och hur han har det där nere. Denna veckan har blivit lite lugnare men jag ska försöka trumma på lite hårdare nästa vecka.

2007-10-31
I söndags var jag i Katrineholm på ett ungdomsläger. Jag och min K2-partner Jacob var och körde ett pass med de 37 ungdomarna som samlats från hela Sverige för att träna några dagar. Det var kul att "leka" lite tränare och jag hoppas de uppskattades. På kvällen höll vi ett litet föredrag och sen bowlade vi. Kul!

2007-10-23
Idag var jag på Bosön utanför Stockholm och gjorde tester. Jag genomförde maximalt VO2-test i löpning samt paddelmaskin, tröskeltest på paddelmaskin samt frisättningstest på paddelmaskin. Det gick skapligt och nu vet jag att jag behöver höja mina värden, för det var inte några toppnoteringar för mig. Att ta ut sig maximalt på ett test påminde mig om att jag måste även träna sådana pass. Den känslan jag fick idag i testerna tar jag med mig till träningspassen i vinter.

2007-10-20
En underbar höstdag har det varit idag. Jag och Markus körde ett pass på Mälaren som nästintill låg platt. Solen sken och den värmde gott i den 0-gradiga luften. Jag fick en mycket bra känsla och jag insåg varför jag gillar sporten så mycket. Det är dagar som denna som jag har kvar i sinnet då det senare blåser snålt. Känslan då tekniken stämmer perfekt och kraftinsatsen är minimal för att ge fart på kanoten är det jag söker jämt och ständigt då jag är ute. Idag fanns den där och jag hoppas den har kommit för att stanna. Efter paddlingen gick vi in och körde styrka. För mig blev det bålstyrka, vilket jag anser är det viktigaste i paddling. Snart ska jag ut på ett löppass.

2007-10-16
Jag är igång med träningen igen. Jag klarde inte vila mer än en vecka efter sista tävlingen så sugen är jag. Jag kör nu bara ett pass om dagen men försöker få mellan 2-3h effektiv träningstid då. Jag kör ett paddelpass kombinerat med styrka eller löpning. Hittills har det fungerat bra och just nu känns paddlingen mycket bra. Imorse tränade jag och Markus ett bra pass. Det blev 10-9-8..-2-1min. Det var lite segt i början men på slutet fick jag en mycket bra känsla och kunde driva på fint.
I fredags var jag på kollade när bröderna Fredin spelade med sitt band. Kolla bilder.

2007-10-03
I helgen som var avgjordes årets sista tävling, Höstregattan. Efter VM fick jag en liten förkylning så jag tappade några träningsdagar. Trots det gjorde jag bra resultat. Jag kom 7:a på 1000m, 6:a i B-final på 500m samt 3:a på 5000m. Jag hade en bra känsla i kroppen och med hård höst och vinterträning kan det bli hur bra som helst till nästa år. Nu tar jag det lite lugnt med träningen den här veckan, lite frivilligt och lite ofrivilligt. Annars har jag tänkt att höstträningen ska börja med en gång och att det ska vara mycket paddling, kondition och styrka. Ser verkligen fram emot det!

2007-09-12
VM är paddlat och jag är hemma igen. Det blev en 17:e plats i vår VM-debut tillsammans i K2:an. Jag trodde innan att vi hade kapacitet att nå en högre placering eftersom det kändes så grymt bra i kanoten. Men det är bara att inse att på ett VM är de allra bästa med och det är mycket bra konkurrens. Jag tror att om vi hade haft några lopp tillsammans innan så skulle vi kunna varit 8-12:a.

Loppet blev lite speciellt pga av översvämningar. Det började regna i onsdags, innan hade det varit låg vattennivå, och sen regnade det tom söndag. Vattnet steg total med fem meter under de fyra dagarna och där lyftet var tänkt att ligga, låg 2m under vatten då loppen skulle genomföras. Det blev ett 30km lopp uppdelade på sex varv utan lyft. Inte det roligaste VM jag varit på, varken för publik eller paddlare och det var förmodligen första gången VM avgjordes utan några lyft. Det finns bilder på hur det såg ut i torsdags och sen hur det såg ut i söndags.

2007-09-03
Nu är det inte många dagar kvar till årets höjdpunkt, VM. Den sista tiden har tränats i K2 med hög kvalité. Det har blivit många pass tillsammans och det känns mycket bra. Trots det lilla vi tidigare paddlat tillsammans så fungerar det näst intill perfekt i kanoten. Tajming, flyt och fart känns mycket bra. Vi reser till Györ på onsdag och K2-loppet går på söndag. De sista dagarna nu blir till att ladda på energi och bibehålla känslan i kanoten. Loppet kan följas på http://www.gyor2007.com

2007-08-15
Är igång med träningen igen efter loppet som var i helgen. Kroppen har fungerat ganska bra trots den energitömning jag gjorde i lördags. Har kört lite längre tröskelpass med Markus den här veckan. Jag har varit lite segstartad på de passen men i slutet av dem har jag kunnat trycka på bra. I helgen kommer jag vara i Vaxholm för att samträna K2 med Jacob.

2007-08-12
Igår avgjordes SM och DKM+. Jag var laddad innan för att försöka försvara både titeln som Svensk mästare samt DKM-titeln. Senaste veckan har jag haft svårt att känna hur kroppen var. Var jag i form? Efter starten och några kilometer in i loppet kändes allt bra och jag kände mig stark. det var möjligen att jag tappade lite mark i lyften och fick jaga i kapp då jag satt mig i kanoten. Efter 35km kände jag mig mycket fräschare i kroppen än vad jag gjorde vid samma distans i fjol. Klungan var sju man stor vilket tydde på att tempot varit relativt lugnt. Jag kände mig tvungen att göra något innan det tredje lyftet vid 35km eller precis efter. Jag gjorde några försök att höja tempot men de övriga hade inga problem att följa. I det tredje lyftet var det i stället jag som kom in sent och tappade ytterligare i löpningen. Jag satte i som sexa och hade 30-40m till de fyra i täten. Jag jagade ett för att nå dem men de hjälptes åt att hålla tempot uppe. Jag fick hjälp av Björn Granstedt men vi lyckades bara ta några ynka meter. Efter 2kms jagande orkade inte Björn mer och jag fick göra jobbet ensam. Avståndet växte och jag var nu ca 150m efter, det avståndet höll jag sedan de följande 8km för jag hade inte gett upp. När det var 10km kvar insåg jag att jag inte skulle nå täten efter ha bränt mycket energi. Jag paddlade in som femma i loppet inte mer än 500m bakom vinnaren Steffen Buchard från tyskland som var två förra året. Jacob Holst, min främste konkurrent i år, blev 2:a och därmed Svensk mästare. Fransmannen Nicolas Place blev 3:a och Magnus Siverbrant 4:a. Detta gjorde mig till bronsmedaljör i SM.
Jag hade gärna sett mig som SM vinnare även i år och trodde på det i över halva loppet men jag får lyfta på hatten för Jacob Holst som kämpat länge för detta. Jag och Jacob kommer nu att representera Sverige i K2 vid maraton VM om fyra veckor i det kanottokiga Ungern. Det kommer bli grymt skoj att tävla där och jag tror på oss.

2007-08-01
Imorgon bär det av till Spanien. Ska bli skönt med lite sol och värme. I helgen som var körde jag ett långpass för att känna på hur det kommer att bli på SM och DKM nästa helg. Jag körde ett tre timmars pass vilket jag klarade utan problem. Vilket gör att jag känner mig väl förberedd inför 55km loppet. Annars har jag dunkat på ganska hårt de senaste två veckorna. Det är fem veckor till VM nu så det är snart dags att börja fila lite på formen. Men än så länge kan jag köra hårt och mycket.

2007-07-27
Har jobbat en vecka nu och det börjar kännas som vanligt igen. Den här veckan och nästa kommer jag träna mycket. Det är nu bara två veckor till DKM och SM och sju veckor till VM. Så det är nu jag kan dunka på med den hårda träningen. Jag tycker det går bra just nu, kroppen känns stark hade bara hoppats att den svarade lite bättre på mängden träning. Förhoppningsvis släpper det snart. Jag har fått sparring av Markus den här veckan. Kul att han börjar komma igång igen. han tar det fortfarande ganska lugnt, inte så konstigt när han inte paddlat nått sen april.

Nästa vecka åker jag tillsammans med Magnus till Spanien för att köra K2 i ett av världens häftigaste kanotlopp, Ribadesella. Magnus var nere förra året och körde då med Henrik så han vet vad det handlar om. Det är 17km långt lopp i grunt, forsande vatten med en järnväg som följer floden där publiken åker med ett tåg och följer loppet. Ser verkligen fram emot detta. Det känns som extra roligt att åka eftersom vi blivit inbjudna att starta av organisationen där nere.

2007-07-19
Europa mästerskapen avgjordes förra helgen och jag representerade Sverige i K1. Loppet var 33km långt uppdelat på sju varv med lika många lyft (120m långa). Det var strålande sol och 28 grader varmt. Så förhållanden var bra men tuffa. Jag gjorde en bra start och låg med i den stora första klungan de första 3km. Då började det gå lite fortare och jag halkade ned och låg sist i klungan. Jag sladdade lite på vågorna och vid första lyftet var jag 12:a. Sedan låg jag länge med i tredje klungan på 5 personer och försökte jobba för att nå andra klungan 150m framför. Ut på tredje varvet var jag trött efter jagandet och jag tappade placeringar. Värmen och distansen tog ut sin rätt och jag slutade 17:e i mål. Jag hade hoppats på en mer framskjuten placering och är inte jätte nöjd med min insatts. Jag ska nu ladda batterierna lite och träna på hårt mot SM och förhoppningsvis VM om sju veckor.

2007-07-10
SM-veckan är över och jag återigen i Vaxholm. Jag måste snabbt ladda om inför nästa mästerskap. Nu på lördag kör jag EM i maraton i Trencin, Slovakien. Loppet är 33km långt så det blir lite skillnad mot de sprintlopp jag körde förra veckan. Kroppen känns bra men det känns ändå att det blev många lopp på SM. Jag försöker nu bibehålla formen och förhoppningsvis vässa den ytterligare till helgen.

Igår var jag inne i Stockholm och tog en fika med Henrik, Marianne och Vilma. De stannade en kort sväng för att hälsa på Mariannes syster som bor i stan. Imorse hängde Henrik med på ett träningspass. Det var bra att ha honom bredvid mig så att jag pressade mig ordentligt på intervallerna. Tack för sällskapet!
Senare på dan ringde mästar-Markus och sa att han låg med sin båt nere i Vaxholm. Jag stack ned och morsade på honom innan han drog vidare med sin sambo på deras båtsemester.

2007-07-05
Idag var det sprint distanserna 200m. Inte mina bästa distanser men jag tog det som träning och körde ändå. Jag gick vidare till mellanheat men där tog det stopp. I K2 gick det ganska bra och vi slutade 7:a i finalen. Senare på eftermiddagen var det K1 5000m. Ett mycket bra lopp för mig att kunna träna långloppsstart, våghägning samt jagande på. ag fick en ganska dålig start och gick runt hela fältet och jagade på sidan. Jag kom aldrig upp i första klungan men väl uppe i andra där vi jobbade hårt för att nå toppen. Vi orkade inte riktigt jaga i kapp. Men på slutet lyckades jag gå fri och spurta till mig en fjärde plats. Jag är nöjd med att jag kunde jaga hårt, få bra återhämtning och spurta på slutet.

2007-07-04
SM-GULD!
Igår tog jag och Erik Vaxholms första SM-guld på K2 1000m någonsin. Det var en överraskning för mig att vi skulle vara så bra och så överlägsna som vi var. I K1 har jag missat finalen både på 1000m och 500m. Det var ett mål att gå till final på dessa distanser när jag kom hit men nu när vi blev svenska mästare spelar det inte så stor roll längre. I dag slutade vi sexa på K2 500m. Imorgon är det dags för K1 och K2 200m och K1 5000m. Det går även bra för övriga vaxholmare. Juniortjejerna vinner allt i K4 och ungdomarna i K2 och några distanser i K1. Vi leder för närvarnade klubbtävlingen.

2007-06-28
Snart är första semesterveckan till enda. Jag har tillbringat hela den i Vaxholm där jag har legat på SM-läger tillsammans med mina klubb kamrater. Det har blivit mycket lopp och snabbhetsträning både i K1 och i K2. Det känns bra och nu är det bara att finslipa formen till SM som börjar på måndag.

2007-06-11
Världs 7a!
I lördags tävlade jag i Skanderborg i Danmark. Det var årets första världscup. Det såg att bli fina förhållanden med sol och lugna vatten. Men när det var dags för start på eftermiddagen blåste det upp och det var mycket fritidsbåtar ute. Det blev rätt skvalpigt på sjön och jag hade lite bekymmer med att hitta några bra vågor att häng på, på de andra kanotisterna. Jag hamnade själv efter att ha misslyckats med att hänga med första gruppen. Försökte jaga sen i några varav men orkade inte med det. På slutet tog jag däremot in på några som sladdade ur täten och jag lyckades ta dem i spurten. Det blev en sjunde plats, vilket jag får vara nöjd med. Jag tror jag kan mer och kommer styra om lite i träningen för att ta ett steg till redan till EM i mitten av juli.

Juniorerna stod annars för de bästa resultaten med ett guld och ett silver. Det var systrarna Jonsson från Nyköping som fixade det. Nu laddar jag som sagt till EM men innan dess är det sprint-SM i Luleå om två veckor.

2007-05-29
I helgen avgjordes Nordiska Mästerskapen i maratonpaddling i Asker utanför Oslo i Norge. Sverige var på plats med en stor trupp. Jag representerade i K1 på lördagen och i K2 på söndagen.
K1 loppet började bra för mig och jag kom med i första klungan. Efter ca 3km hade var jag på väg att byta position i klungan då jag fick en våg i sidan och jag ramlade i vattnet. Som tur var kom min gamle K2 kompis Henrik och hjälpte mig upp. Trots den snabba hjälpen tappade jag distans upp till täten, 2-3min skulle jag tro. Men det var inget som satte stopp för ett försök att jaga i kapp. Så jakten började och jag jobbade hårt för att ta in på dem. Jag tog hela tiden in på dem och efter 15km var jag uppe i tät igen. Då återstod bara 6km av loppet och jag kände mig trots det hårda jobbet jag gjort stark. Inför sista lyftet var vi bara tre stycken i täten och jag provade att rycka. Jag slarvade då jag satte i jag trampade snett och kanoten vattenfylldes. Jag tappade tid igen och jag paddlade slutligen i mål som trea. Trots alla missöden så är jag nöjd med loppet. Ett bra form besked eftersom jag fick ett kvitto på att jag kan hålla hög fart länge.

På söndagen blev det ytterligare ett brons efter ett tufft lopp där vi gjorde mycket jobb. Vi förlorade i spurten mot Danmark och Frankrike. Om två veckor är det dags för världscup i Danmark men innan dess kommer jag att ställa upp i Nationaldagsloppet i Stockholm den 6 juni.

2007-05-18
Lång ledigt igen och mera träning. Jag kör hårt nu i Västerås för att vara redo inför NM nästa helg och världscupen om tre veckor. Förra helgen var det sprinttävlingar på Rocksjön i Jönköping. Jag körde 500,1000 och 5000m. Känslan i kroppen var mycket bättre nu än vad den var i Köpenhamn för tre veckor sedan. Jag slutade 6:a på K1 5000m, 8:a på K1 1000m och 12:a på 500m (3:a i B-finalen). Jag känner att jag är på gång och kommer kunna bli bättre och bättre under säsongen.

2007-05-07
Vilken framgångsrik helg för svenskkanot!
I går avgjordes första uttagningstävlingen i maraton i Finspång. Loppet var 30km och Sverige eliten var samlad. Loppet utvecklades bra sett ur min synvinkel. Jag försökte göra mycket grov jobb och låta farten och distansen trötta ut de andra. Vi var länge fem stycken i klungan men efter halva loppet var vi bara tre kvar. Min kombattant från förra tävlingen, Jacob samt den forna dominanten i svenskmaratonpaddling och numera förbundskapten "Siven". Vi hängde ihop ända till upploppet där jag drog och lyckades hålla dem bakom mig ända in i mål. Seger! Skönt att vinna de första tävlingarna på säsongen. Nu väntar NM i Oslo om tre veckor och sedan blir det världscup i Danmark. Där kommer jag representera Sverige i K1.

Svenska sprintlandslaget var i Zagreb för årets första världscup. Svenskarna var grymma och tog fyra medaljer. Anders Gustafsson tog silver på K1 500m och Sofia Paldanius vann K1 500m, K1 1000m och K4 200m tillsammans med Anna Karlsson, Josefin Nordlöv och Karin Johansson. Dessutom var Anders 7:a på K1 1000m och David och Jörgen 8:a på K2 200m. Grymt!

2007-05-04
I tisdags smygstartade jag med ett långlopp, Norrviken runt i Sollentuna. Jag hade tänkt att Finspångspaddeln skulle bli första för säsongen men eftersom jag var hemma i Vaxholm passade jag på att köra Norrviken. Det var fina förhållanden, lugnt, knappt en krusning men det var kallt. I sista lyftet var det svårt att avgöra hur hårt jag höll kanoten. Jag vann loppet tätt före Jacob Holst och franske Nicolas Place slutade trea.

2007-04-30
Långhelg och träning i Vaxholm.
Är hemma i Vaxholm och tränar med klubbkompisarna samt några landslagskillar. K4-grabbarna som ska till WC1 i Zagreb nästa helg är här och kör och ikväll ansluter 1000m K2:an. Kul med ett stort gäng ute på vattnet samtidigt. Igår var även en fransk landslagskille ute och körde med oss. Han utbildar sig/jobbar på KI i Stockholm och kände för lite träningssällskap.
Nästa helg är det premiär för maratonloppen. Det blir i Finspång och hela Sverigeeliten kommer va där. Jag ska trimma in kanoten den här veckan så att allt är perfekt då det smäller nästa söndag. Kroppen känns bra och det ska bli kul att komma igång med de längre distanserna.

2007-04-16
Mycket har hänt!
Hemma från Ungern, installerad i lägenheten i Västerås, jobbat första veckan på nya jobbet och tränat första veckan i Björnösundet. Det har varit mycket att stå i med flytt, jobb och så träning. Det kommer nog ta ett litet tag innan jag verkligen kommer in i det. Jag minns hur det var för ett år sedan då jag kom till Linköping. Men det känns i alla fall bra. Jag har blivit lovad att jag kan jobba lite mindre under säsongen i år vilket kommer att ge mig möjlighet att koncentrera mig mer på träningen nu än vad jag kunde förra året.
Träningen rullar på och jag känner mig relativt bra. Nu kommande helg är det dags för tävlingspremiär. I år blir det internationellt motstånd direkt. Sverige, Norge och Danmark har ett samarbete i år där vi kommer att tävla lite mer mot varandra än vad vi gjort tidigare. Tävlingen avgörs i Bagsvaerd utanför Köpenhamn. Alla kör för sin klubb så det kommer ungefär att vara som en vanlig svensk tävling, förutom att vi är fler som kör. Kul!

2007-04-05
Igår hade vi vilodag, den spenderade vi i Wien, det är bara 90 minuters tågresa här i från. Vi tittade runt på stan, åt god mat, fikade på café där jag på sant Wien-manér åt Sachertårta. Vi avslutade sedan dagen vid slottet Schönbrunn. Ett mycket vackert slott med en otroligt stor trädgård eller park snarare. Det var inte direkt någon vårvärme i Wien så jag var tvungen att inhandla en mössa.

Sista passet innan vilan tränade jag med en av världens bästa maratonpaddladre, Istvan Salga. Han har ett antal VM och EM medaljer. Detta är hans hemmavatten så det var lärorikt att se vilka vägval han gjorde längs floden. Jag hoppas kunna köra någor mer pass med honom innan jag åker hem på söndag.

2007-04-01
Nu är jag på plats i Györ i Ungern för mitt andra träningsläger för året. Jag är här tillsammans med resten av maratonlaget plus några till. Det är första gången jag är här. Syftet med att åka hit var att prova på att paddla i dessa tuffa förhållanden som råder här. Vi paddlar i en biflod till Donau vilket gör det väldigt strömt. I september avgörs VM här så vi kände att det kunde vara nyttigt att ha varit här innan och känt på förhållanden. Hittills har träningen flytit på bra och vädret är ok, 15 grader och lite sol.

2007-03-25
Har precis börjat packa ned mina saker i lådor för att lättare få med dem till Västerås. Insåg då att det inte får plats så mycket i en låda och behöver nog därför skaffa några fler. Igår hade jag några Linköpingsbor hemma som jag lärt känna under de 14 månader jag varit här. Trevligt att träffa dem innan jag försvinner men jag kommer med all säkerhet att göra något återbesök i stan i sommar.

Flytten kommer att ta lite tid den här veckan så det blir därför lite sämre med träningen. Det återställs på lördag då jag är på plats i Györ, Ungern för en dryg veckas träningsläger. Just nu flyter allt på och det känns bra både mentalt och fysiskt.

2007-03-23
Ny sponsor!
Jag kommer att paddla i Zedtechs kanoter från och med nu. Zedtech är ett Portugisiskt märke och byggs som de flesta andra kanoter i Porto. Besök gärna deras hemsida genom att klicka på länken här till vänster.
Idag gjorde jag min sista arbetsdag på Saab. Jag fick några Saab-relaterade presenter av mina arbetskamrater så att jag kan minnas min tid där. Tack så mycket för det. Igår bjöd jag på avslutningstårta och idag bjöd avdelningen. Så jag hade gått med energi lagrat i kroppen då jag genomförde mina träningspass igår i nu i kväll. Jag har kunnat paddla bra den här veckan. Först var det lite ovant att sätta sig i kanoten med massa kläder på mig. Men igår lossnade det rejält och jag kände mig lätt och fräsch i kroppen. Idag blev det ännu ett lyckat pass.

2007-03-17
Hemma igen!
Så fort gick de två veckorna. Mitt första träningsläger är över och jag är hemma i Sverige igen. Jag är nöjd med lägret och har kommit igång riktigt bra med träningen.
Just nu är jag i Vaxholm för att i morgon vara på Vildmarksmässan och representera sporten, klubben och mig själv. Jag ska berätta om hur jag tränar inför och genomför ett långlopp.

Nästa vecka är den sista på Saab i Linköping. Veckan därpå hoppas jag att flyttlasset går till Västerås. Där har jag klart med bostad. Det blir en tvåa på 60m2. Den ligger nära både kanotklubben och stan. Helt okej men jag kommer kanske fräscha upp den lite.

2007-03-15
I söndags avgjordes Spanska mästerskapen över 5000m här i Sevilla. Det var tid kval över 2000m pá lördagen och de 60 bästa gick till final. Att se 60 stycken kanotister pá startlinjen i ett 5000m lopp var mäktigt. Det var bra klass, flerfaldige världsmästaren i maraton slutade 4:a. Vem som vann har jag tyvärr inte koll pá.
Nu har jag bara tvá träningsdagar kvar här och det känns bra. Träningen har gátt fint och kroppen vill ha vila. Jag kommer hem pá lördag och pá söndag kommer jag att vara pá Vildmarksmässan i Stockholm. Där kommer jag stá i kanotförbundets och tidningen Paddlings monter. Vi kanske ses där?

2007-03-11
Pá plats i Sevilla. Jag har nu varit här halva tiden. Träningen gàr bra och vädret är kanon. Jag tränar tvá gánger per dag, paddling och sen kompletterar jag med löpning och styrka. Det är ett fint träningsställe vi bor pá och flera kanotister och roddare frán andra nationer är här.
Nu kör jag pá hárt sista veckan.

2007-02-25
Snart bär det av!
Imorgon eftermiddag lyfter jag från Arlanda i ett flygplan som tar mig ned till Madrid där jag byter till ett annat som tar mig vidare till Sevilla. Jag blir borta i knappt två veckor men hoppas kunna få en ett bra läger med mycket paddling och så lite sol. Sista veckan har jag försökt få in några extra paddelmaskinspass. Så jag inte känner mig helt främande med tekniken då jag sätter mig i kanoten. Jag hoppas kunna rapportera och hålla er uppdaterade löpande under lägret.

2007-02-25
Nu är min kanot på väg till Spanien. Jag lämnade den i Nyköping i onsdags där den sedan packades på det släp som tar alla kanoter till Sevilla. I nyköping träffade jag Jonny och Jörgen, vilka jag även tränade ett styrkepass med. På gymmet stötte jag även på min gamle trogne K4-paddlare från Ö-vik, Kristofer. Kul att träffa kanotpolarna.

I fredags disputerade min bror som har doktorerat i 5år inom reaktorfysik. Jag var tillsammans med familjen och lyssnade på Daniels presentation. Jag kan inte säga att jag förstod så mycket men jag är mycket imponerad över hans bedrift. På kvällen var det lite firande för den nybakade doktorn.

2007-02-18
Säsongen närmar sig och i år spänner jag bågen hårdare och siktar högre än någon säsong tidigare. Vinterträningen har gått bra. Jag har varit iväg på två skidläger, ett två veckor långt i Bruksvallarna efter Jul och ett fyra dagars i norska Beitostölen. Det känns som att jag är bättre rustad i år än vad jag var inför förra årets säsong. I början av mars åker jag med utvecklingslandslaget i racing till spanska Sevilla. Där kommer jag stanna i två veckor för att komma igång med paddlingen. Sedan blir jag hemma två veckor för att sedan ge mig iväg på nästa resa. Då bär det av till VM-arrangör orten Györ i Ungern. Dit åker jag med maratonlandslaget och vi blir där i drygt en vecka. Jag tror att upplägget med två kortare träningsläger i stället för ett långt passar mig bra. Jag har tidigare år varit på träningsläger hela mars månad och vet vad det innebär. Jag tror det blir lättare att hålla bra intensitet och fokus under två kortare läger än ett långt.

En annan viktig del i årets satsning är att jag kommer att flytta till Västerås under våren för att träna med nu världens bästa kanotist på 1000m, Markus Oscarsson. Förhoppningsvis kommer jag utvecklas mycket där genom att jag får bättre sparring på träningarna.
Jag har fått anställning som beräkningsingenjör på Tau Beräkning i stan och de har stor förståelse för min satsning. Jag kommer att arbeta deltid och kommer få all den ledighet som krävs för att jag ska kunna satsa 100%.

2007-02-11
Idag blev ett "cross-pass". Jag började med att springa 50min efter det bytte jag om och satte mig i kanoten. Det blev drygt en timme på vattnet. Sen avslutade jag med ett medicinbollspass på 40min. Den totala tiden från första löpsteget till sista övningen på bollpasset blev drygt tre timmar. Det kändes bra, speciellt paddlingen. Försöker hålla igång den fast det är minus grader ute och isen lägger sig tjock på kanoten, se bild.

Min placering i Milkoloppet förra helgen gav mig en startplats i 2:a startled på Vasan. Om jag nu kommer stå där kl 7.59 den 4:e mars har jag ännu inte bestämt.

2007-02-05
Oj redan en vecka sen jag skrev sist. Ja förra veckan var intensiv. Kom hem tidigt måndag morgon från skidåkning i Norge och sen en full arbetsvecka. Det var full fart på jobbet så jag var lite seg på kvällarna men försökte bita i och få några bra pass ändå.

I fredags gick jag på nattåget hemma i Linköping för att vakna upp 8h senare i Östersund. Jag hade hoppats på snö och kyla då jag steg av tåget 06.38 på lördagsmorgonen men det var inte så farligt kallt. Nästan lite oroande varmt, faktiskt. Jag åkte upp för att tävla i skidor, Milkoloppet. Vilket var ett 43km långt lopp och seedningsgrundande till Vasaloppet som jag funderar på att köra. Jag fick bo hos min forna förbundskapten, Åsa som även hjälpte mig med dricklangning under söndagens lopp. Det var milt och klisterföre men jag fick till mina skidor bra och har egentligen inget att klaga på. Jag är nöjd med min insatts. Det blev en 26:e plats i det 180 man starka startfältet, knappt 21min efter segraren. Jag hoppas nu att mitt resultat kan ge mig en plats i andra eller tredje startled på Vasan. Detta vet jag senare i veckan.

2007-01-29
Just hemkommen från en tripp till Norge. Där jag spenderade fyra dagar på skidor. Jag följde med Henrik, Marianne, Magnus och Veronika till Beitostölen. En skidort 230km från Oslo. Magnus firade sin 30 årsdag i torsdags och gav detta lilla skidläger i present till sig själv.
Det blev skidåkning ett vackert fjällandskap (kolla bildarkivet). På grund av nysnö nästan varje dag blev spåren lite mjuka och tungåkta. Så kilometrarna tickade inte på som jag önskat. Jag försökte ända hålla igång och få ihop 4-5 timmar om dagen uppdelat på två pass. Jag är nöjd med helgen och hoppas den gav mig någon extra centiliter i syreupptagning.

2007-01-20
Efter den blåsiga söndagen lugnade sig vinden lite men det fortsatte blåsa nästan hela veckan. Jag hade tänkt få in ett eller två kanotpass den här veckan men det tog emot lite då vinden var hård. Jag har haft rätt mycket på jobbet den sista tiden vilket gjort att träningen fått lida lite. Jag har fortfarande hunnit med mina pass men kvalitén kanske inte har varit den jag önskat. Nästa vecka hoppas jag kunna ändra på det då jag tar ledigt och åker till Norge för att åka skidor. Det gör jag med mina vänner Henrik, Marianne, Magnus och Veronika. Vi ska till Beitostölen en bit från Oslo. Sist jag kollade hade de över 130cm snö där så det verkar ju kanon.
Idag tog jag ett paddelpass på 60min i den -2 gradiga luften. Det blev is på däcket, kapellet och på paddeln men jag höll mig varm. Det är egentligen inga problem att köra på vintern då det är minus. Så länge jag rör på mig och håller mig torr så är det lugnt. Det som kan vara kallt är på land innan men framför allt efter passet. Då är det skönt om bastun är på när man kommer in.
På eftermiddagen började det snöa och nu ligger det ett par tre centimeter där ute. Hoppas det kan komma lite mer och att det fortsätter att vara kallt. I så fall kan det bli skidspår även här i södra delarna av Sverige.

2007-01-14
I helgen har jag haft besök av min forna landslagskompis och numera förbundskapten Magnus Siverbrant. Vi paddlade två pass igår. Det var bra att få lite sparring på vattnet. Det är lätt att hamna i lugn träningslunk. Under de här två passen fick jag slita rejält. Det var nödvändigt!
Idag blev det inne träning pga det tuffa vädret. Jag vet inte om jag upplevt ett sådant här oväder någon gång tidigare. Vissa sträckor var vi tvungna att stiga av cyklarna och gå för att det blåste så mycket. Dessutom är Magnus tåg hem till Malmö inställt ikväll pga vädret. Han får hoppas att det lugnat sig till imorgon bitti.

2007-01-11
Har snart jobbat den första veckan på jobbet år 2007. Om ytterligare en vecka firar jag ett år på Saab. Då har jag bara 39år kvar till pension!
Den här veckan tog jag det lite lugnare med träningen för att låta kroppen hinna komma ikapp efter lägret. Nu i helgen kommer min forna landslagskompis Magnus Siverbrant och hälsar på. Vi ska paddla några pass samt springa nått längre pass i skogen. Hoppas på en tuff träningshelg med bra sparring.

2007-01-04
Idag snöar det riktigt mycket och spåren snöar snabbt igen. Därför blev det fristils åkning på fm. Det är lättare att åka fritt då det är nysnö. Igår unnade jag mig en halvvilodag vilken jag spenderade i backen vid Ramundberget. Det var fina pister och benen fick jobba hårt, så riktig vila blev det inte direkt. På lördag är det hemfärd så nu är det bara tre pass kvar. Jag hoppas förhållanden är fina på fredag morgon så det kan bli ett långpass. Hejdå hejdå!

2007-01-01
Gott Nytt År!
Halva lägret har avverkats och jag har hunnit med några riktigt bra pass. Vi har även fått lite mera snö så nu är spåren fina. Tyvärr är inte hela systemet på 300km öppet men det finns tillräckligt för att inte behöva åka för många km på samma spår. Jag trivs mycket bra här i fjällen och skulle gärna stanna här längre men jobbet kallar och jag börjar igen den 8:e. Hoppas nu att det kan falla lite snö lite längre söder ut så jag kan åka iväg nån helg i januari och få några skidpass.

2006-12-28
Är på plats i Bruksvallarna nu. Det är lite tunt med snö men jag har hunnit med fyra pass. Det har väl blivit 9 mil och siktar på att få ihop närmare 40 mil under de tio dagar jag kommer att vara här. Nu håller jag tummarna för att det ska komma mer snö och bli några grader kallare.

2006-12-20
Julen är snart här och jag blickar fram mot en ny spännande säsong. En säsong med fyra mästerskap, det blir SM, NM, EM och VM. SM avgörs i Dalsland i samband med Dalsland Kanotmaraton+, det blir tidernas längsta SM distans, 55km. Jag körde banan redan i somras och lyckades då vinna DKM+. NM avgörs i Norge där jag hoppas få möta ett starkt nordiskt startfält. Senare kommer EM som arrangeras i Slovakien på en ort jag tidigare aldrig tävlat på.
VM avgörs i den stora kanotnationen Ungern i staden Györ. Där har jag heller aldrig tävlat men det sägs vara en tuff bana.

Jag ser verkligen fram emot att få komma ut och mäta mina krafter internationellt under 2007. Jag avlutar det här året och börjar nästa med ett skidläger uppe i Bruksvallarna, Härjedalen. Det är ett mycket bra ställe att åka längdskidor på och jag hoppas kunna bättra på min kondition under de tio dagar jag planerar att vara där. Jag planerar även att få ytterligare ett skidläger under februari månad. I mars är tanken att åka på två paddelläger, ett i början av mars och ett i början av april. Exakt vart någonstans jag åker är idag oklart men att det blir i Europa är spikat. Förhoppningsvis kommer jag att kunna åka till VM-orten Györ och känna på förhållandena där.

God Jul och ett Gott Nytt År!

Hoppas ni följer mig under 2007.

2006-12-17
En vecka kvar till julledigt på jobbet och skidläger i Bruksvallarna. Jag åker dit med min klubb i tio dagar för att träna kondition på längdskidor. Förra året blev det ingen fjällresa för mig så jag är extra sugen på att åka. Hoppas nu att det finns lite snö där uppe, det har ju varit lite tunt med det den sista tiden.

2006-12-06
Har precis kommit hem från årets första julbord. Vad mätt jag är! Det var med jobbet på ett riktigt mysigt ställe vid Gamla Linköping.
Har kommit igång med träningen igen och kan nog gå på hårt igen. Hoppas kunna paddla lite i helgen och kanske få ett långpass i skogen oxå.

2006-12-03
Idag bestämde jag mig för att vara fri från förkylningen och tog ett lätt löppass. Eller snarare en joggingrunda. Hoppas nu att det snuvan ska försvinna och att jag kan komma igång igen. Om några veckor ska jag stå på skidor och då vill jag ha lite kondition att utgå från. Det fortfarande väldigt milt vilket gör det möjligt att paddla, så förhoppningsvis blir det nått pass den här veckan.

2006-11-30
När jag kände att jag började komma i god form och skulle kunna gå på hårt i träningen så började halsen kännas och snuvan kom. Har vilat en vecka nu och hoppas kunna komma igång snart. Körde lite lätt igår men det verkar inte ge sig, snarare tvärtom.

I helgen var det årsmöte i klubben och då visade jag bland annat rörliga bilder från Dalsland Kanotmaraton. Det var uppskattat! Fick till och med applåder då bilder från målgången visades då jag gled över linjen som segrare. Det är roligt att få den sortens respons eftersom jag själv är mycket nöjd med loppet och säsongen i sin helhet. Det ger extra krafter att köra hårt nu i vintermörkret. Tack!

2006-11-23
Trodde inte att det skulle fungera att paddla ute nu när höstmörkret är här och dagarna är korta. Jag hade fel, det går ju alldeles utmärk. Det blir kanske inte stenhårda pass men jag får behålla vattenkänslan och slipper sitta och harva på paddelmaskinen.
Idag körde jag 9x1000m och där efter styrka en timme. Bra att kunna köra kombinationspass och få lite längd på passen. I helgen bär det av till Vaxholm igen för att vara med på klubbens Årsmöte och bildvisning från året. Ska bli kul att minnas året tillsammans med klubbkamraterna.

2006-11-15
Precis hemkommen från veckans roligaste pass. Vi kör konditionsstyrka med medicinboll på onsdagar. Idag gick det mycket bra för mig och det känns som att jag börjar få bra fart passen. Ett tecken på att kondition och syreupptagning är god. Tyvärr hinner jag inte paddla så mycket just nu, eftersom dagsljuset försvinner tidigt. Så det har blivit mycket löpning den senaste tiden. Hoppas kroppen fortsätter att svara så som den gör nu resten av vintern.

2006-11-11
WINTER JAM!

Är hemma i Vaxholm i helgen igen. I går var jag och polarna på Stadium Winter Jam och King of Style. Det var på Stockholms Stadion där de hade byggt upp en 35m hög ramp som ledde ned till ett hopp. På detta låg konstgjord snö eftersom det var dåligt av den naturliga varan. Här gjorde den nya skolans skidåkare upp om vem som kunde göra de snyggaste tricken. Det var kul att se världens främsta i den här kategorin av skidåkning. De utfördes snurrar på tre varv och dubbelvolter. Helt galet! Vann gjorde Sammy Carlsson, USA och bäste svensk blev Jon Olsson på en fjärdeplats.

I morse var det simträning på Rindö. Det gick bra och jag hann även med lite bassängpaddling. Nu på eftermiddagen blir det styrka med grabbarna i Vaxholms KS gym.

2006-11-01
SNÖ!

I går skrev jag om snön och hur jag längtade efter den. I natt kom den. Det var ganska bistert att cykla till jobbet i morse. Det har inte kommit några stora mängder här. Det är mest vitt bara och isigt. Däremot har jag hört att det är kaos i andra delar av landet. Talade precis med min far som satt i en bilkö i Stockholm på väg hem från jobbet. Han hade väl suttit där i ungefär två timmar och bara kommit 6km av de 35 han har hem. Stockholms busstrafik har gett upp och ställt in alla turer på grund av det hala väglaget och trafiken. det brukar alltid bli extra mycket köer då första snön kommer i Stockholm men sådan kaos det var nu har jag aldrig varit med om. Skönt att jag inte har så långt mellan hemmet och jobbet och att det fortfarande fungerar att ta sig fram med cykel.

2006-10-31
Har varit hemma i Vaxholm två helger i rad nu. Förra helgen hade vi upptaktsläger för vintersäsongen i Vaxholms Kanotsällskap. Det blev en helg med simning i återöppnade simhallen på Rindö samt skogslöpning. Den här helgen var jag hemma för att träffa lite kompisar som var hemma i Stockholm. Det blev vattenträning även denna helgen, simning och bassängpaddling. Sen hann jag med ett kanon fint skogslöppass med min tränare Stefan. Hösten är fin att träna under speciellt i skogen tycker jag.
Jag längtar ändå lite till snön och hoppas att jag kan stå på skidorna snart. I norra Sverige ligger det redan 50cm på sina ställen. Jag ska försöka passa på nu när snön än ligger och komma iväg någon helg.

2006-10-19
Fullt ös
Igår var det full fart hela dagen. Jag började med att vakna 06.30, stämplade in på jobbet en timma senare. på jobbet har det varit en hel att göra den sista tiden, det tycker jag är kul. Då känns det som att jag tillför något. På eftermiddagen hade vi avdelningsaktivitet. Vi sköt lerduvor vilket var jätte roligt. Jag antar att det är nybörjartur men jag slutade delad tvåa i tävlingen vi hade på slutet.
När detta var avklarat kl 17.30 skyndade jag hem för att äta lite innan jag drog till träningen. Det blev ett bra pass på drygt 2h. Hemma igen 20.30 för att äta lite och sedan sova vid 22.30. En dag i mitt liv :).

2006-10-09
Mini semester
Jag gjorde en liten tripp till London för att hälsa på min gamle träningskompis Niklaes. Han bor där med sin flickvän och sliter hårt på dagarna som pilot. Jag åkte över i fredags tillsammans med min kompis Björn. I lördags gjorde vi London med några av de obligatoriska sevärdigheterna. Vi tittade på Big Ben, Buckingham Palace, Harrods och Picadilly Circus.
Det var en kanon helg med bra väder och med mycket trevligt sällskap.

2006-10-01
I helgen har jag haft mycket besök. I lördags hade jag mina vänner Peter och Christa på kaffe. Christina hade bakat äppelkaka och bjöd på den. Idag tittade min klubbkompis Sandra in tillsammans med pappa Erik och mamma Karin. De fick också kaffe och resten av äppelkakan. Det var trevligt att få besök och en anledning att få äta lite kakor och bullar.

2006-09-28
VM blev inte den höjdpunkt på säsongen jag tänkt mig. Jag kom bara 10km på det 36km långa loppet. Varken kroppen eller huvudet fungerade i lördags. Jag fick visserligen en hyfsad start men kom snabbt in i skvalpet och och fick kämpa i vågorna. Då jag kämpat mig ut ur dessa hittade jag en grupp som jag gick med någon kilometer. Jag hade hela tiden problem att hitta en bra avslappnad rytm på vågen och orkade till slut inte hålla tempot uppe. Jag tog det lugnt ett litet tag för att sedan hänga på nästa jagande grupp. Det gick bra i ungefär 2km sedan var det färdigt igen. Efter första lyftet där jag tappade ytterligare så låg jag själv en bit. Då jag var på väg upp mot 11km markeringen kände jag att jag hade svårt att hålla en bra fart. Jag bestämde mig då att kliva av.

Jag hade verkligen sett ett annat slut på årets säsong men jag får lov att acceptera att ibland så fungerar det inte. Nu när jag summerar säsongen konstaterar jag att jag gör min absolut bästa hittills. SM-guld, seger i DKM+ och rankad som sveriges bästa maratonkanotist genom att bli total segrare i maratoncuppen. Första individuella medaljen på sprint-SM, final på K1-500m på SM och dessutom rankad bland de tio bästa i Sverige i sprint.

Nu tar jag det lugnt några dagar innan grundträningen drar igång. Jag längtar redan till snön och skidåkningen.

2006-09-19
Det gick helt okej på Höstregattan som avgjordes i helgen. Jag vann B-finalen på 1000m, var trea på 5000m och trea på K2 500m med Pelle Holst från Karlskrona. Det var mina bästa resultat, och jag är nöjd med dem. Det kändes att jag inte kört så mycket sprint den sista tiden och det var därför värdefullt att få några lopp i kroppen.
Imorgon bär det av till Frankrike, jag kommer att anlända sent imorgon kväll men jag hinner ändå få två dagar innan loppet på lördag. Då kommer jag inspektera banan, lyften och bara söka den rätt känslan. På lördag halv tre går starten och då hoppas jag att allt känns 100%.

Här är en länk till VM-sidan: www.tremolatperigord2006-canoemarathon.com

2006-09-15
Sista rycket!
Imorgon och på söndag hålls den årliga Höstregattan, i år i Södertälje. Där kommer jag att köra 500m, 1000m och 5000m i K1 och K2, dock inte långloppet i K2. Jag hoppas att formen är på väg och att jag kan prestera bra redan nu. Det är visserligen en vecka kvar till VM så det är ingen katastrof om formen låter vänta på sig men det vore kul att känna att kroppen fungerar vid tävling redan nu. Nästa vecka tar jag ledigt från jobbet för att bara koncentrera mig på VM. Hoppas att den uppladdningen kommer att räcka. Som jag skrev ovan nu är det "sista rycket", säsongens slutmål närmar sig och jag ser verkligen fram emot det. Det ska bli kul!

2006-09-09
Just nu är jag i Malmö för att träna med resten av landslaget. Magnus och jag kör K1 och juniorerna Daniel Hall och Björn Ljungberg kör K2. Det är bra att få en tuff träningshelg så här två veckor innan VM. Jag kör fyra pass här nere innan jag återvänder till Linköping på söndag. Nästa helg avgörs sista sprintregattan, Höstregattan i Södertälje, i veckan därpå åker jag till VM.
Jag hoppas kunna känna av att formen är på gång redan i Södertälje och att jag kan få med mig några bra lopp därifrån.

2006-09-01
Idag tog jag och några av mina arbetskamrater lunch i Norrköping. Kanske inte låter så märkvärdigt...
men vi flög dit. PO på mitt jobb har flygcert och med i flygklubben i Linköping så han flög oss dit. På hemvägen lät PO mig spaka lite. Det var kul att få testa lite, skönt att jag inte behövde landa bara ;). Det var klart väder så vi kunde se mycket av Linköpings omnejd.

I övrigt är jag ännu ej helt bra efter min förkylning så jag kommer att avstå från Göta Kanalloppet nu på söndag. Hoppas att jag snart blir frisk så jag kan få några pass av tung träning innan det är dags att lätta på träningen och "toppa" till VM.

2006-08-27
SM-GULD!
Nu kan jag titulera mig som Svensk Mästare! Jag är oerhört glad och stolt över segern men också nöjd att jag uppfyllde ännu ett av mina mål den här säsongen.
I går vann jag maraton SM före de senaste årens gigant inom svensk maratonpaddling, Magnus Siverbrant. Dessvärre kunde jag inte köra dagens K2-lopp pga. en förkylning jag haft legat vilande de senaste dagarna och som bröt ut i går kväll. På så vis missade jag tyvärr chansen att vinna dubbelt men hälsan måste gå före. Jag har ju ett VM om fyra veckor som jag inte tänker riskera att missa. För i och med min seger i SM borde min VM-start vara klar. Laget tas inte ut förrän om en vecka men jag känner mig rätt säker på att mitt namn finns med i truppen.+
Nu ska jag bara försöka bli frisk och sen väntar Göta Kanalloppet om en vecka och sedan är det bara toppning kvar till VM.

2006-08-19
Vilken hjälte!
Idag tog Markus Oscarsson VM-GULD på K1 1000m. Jag är grymt imponerad! Han är en stor kanotist.
Jag själv blev så inspirerad av det att mitt träningspass nu på eftermiddagen blev mycket väl genomfört.

2006-08-13
Seger!
Ett av de stora målen inför den här säsongen var att vinna Dalsland Kanotmaraton+. I går avgjordes loppet och efter fyra timmar och 26 minuter gled jag över mållinjen som segrare. Det var stort att lyckas vinna Sveriges största kanotlopp med över 800 startande.
 
Det var första gången som jag paddlade en så pass lång sträcka (55km). Min plan var att ligga med i täten men utan att ödsla kraft, låta de andra göra jobbet. Min taktik höll bra och vi var länge fem stycken in täten vilket gjorde det enklare att bara glida med.

Det var en blåsig dag i går och efter ungefär halva distansen splittrades gruppen pga. av den grova sjön som gick. Jag, tysken Steffen Burkhardt och norrmannen Peter Ribe gick loss. Det tog mycket på krafterna i den hårda vinden och i tredje lyftet med 20km kvar var jag rejält trött. Jag kunde ändå hålla jämna steg med Steffen.

Sista biten in mot mål var tung och jag tyckte min känna att Steffen var starkare än jag men jag peppade mig själv till att inte ge upp och kämpa ända in i mål.
Vi turades om att göra jobbet och växeldrog. Jag kände då att om jag fick möjlighet att dra de sista kilometrarna så skulle jag kunna hålla undan och vara först i mål. Det som hände när det bara var två km kvar var just det jag hoppats på men bara kunnat drömma om, Steffen lät mig dra och jag kunde lugnt och kontrollerat paddla mot mål men honom på vågen.
Vid 500m kvar försökte han på sig en spurt men jag hade ju övertaget och kunde enkelt hålla honom bakom mig. På slutet kom han igen och då gav jag allt. Det är konstigt men all trötthet bara rann av mig och jag kände mig hur stark som helst. Det var skönt att glida över linjen som segrare under publikens jubel och få ta emot segerkransen av kranskullan. Segertiden blev 4h 26min 07s, fullständig resultatlista finns på www.kanotmaraton.se.

Nu väntar SM i Ängelholm om två veckor och sedan är det bara fyra veckor kvar till VM. Det var bra att köra DKM+ med tanke på VM, dels för att få ett bra distanspass, träna att på att köra i klunga och dessutom möta bra internationellt motstånd. Att jag sedan vann stärker mitt självförtroende och nu vet jag att jag kan vinna i man man spurt.

2006-08-07
I helgen var jag uppe i Vaxholm och tränade. Den främsta anledningen till hemvändningen var att en barndomsvän gifte sig i lördags. Det var ett vackert bröllop och en trevlig middag efteråt.
Det var kul att komma till Vaxholm och träffa familj och vänner igen efter fyra veckors frånvaro. I lördags blev det ett pass med lyftrundor där jag paddlade ungefär 10min med två lyft inlagda. Jag körde fyra sådana och avslutade sen med två intervaller med ett långt lyft. Detta för att känna på hur det funkar att springa en längre sträcka med kanoten. Loppet nu på lördag i Dalsland kommer ha ett lyft på närmare 400m(!). Jag såg föresten att det är ca 750st anmälda till loppet. Kul!
I söndags körde jag ett distanspass med min tränare Stefan. Han hängde på riktigt bra, den gamle VM-2:an. Jag misstänker att han kört hårt under sin semester.

2006-08-01
I går bestämde jag mig för att delta i Dalsland Kanotmaraton. Det är Sveriges största kanotlopp med över 700 startande. Jag tar loppet som träning och en del av min förberedelser på min väg mot VM men naturligtvis ska jag göra mitt bästa och försöka vinna loppet. Loppet är 55km långt och det kommer bra internationellt motstånd från bl.a. Tyskland, Frankrike och Belgien. Läs mer om loppet på www.kanotmaraton.se

Igår började jag jobba igen. Lite kul att vara tillbaka men det är klart jag hade ju inte klagat över att ha haft en semestervecka till.

2006-07-28
Träningen flyter på hinner med två pass per dag nu när jag fortfarande har semester. Har kört mycket distans och långa tröskelpass men snart kommer jag att höja intensiteten. På måndag är det jobb igen så idag tog jag och min träningskompisar en tur till Smultronstället i Söderköping. Där åt vi oss mätta på stora glassmenyer. Jag gör allt för att klämma ur det sista av semesterdagarna.

2006-07-26
Idag körde jag vattenskidor för andra gången i livet. Gick bättre den här gången och idag klarade jag även att komma upp på wakeboarden. Jag tycker det är kul med utmaningar och jag vill gärna klara av det jag tar mig för. Så jag är mycket nöjd över att jag kom upp på brädan idag eftersom jag misslyckades senast.
Jag har kommit igång bra med träningen efter SM och kör nu mycket grundträning. Det är drygt åtta veckor kvar till VM så jag har tid på mig att hinna bli bättre än vad jag är nu.

2006-07-22
I torsdags och fredags var jag uppe i Västerås för att träna med Anders Gustafsson och Markus Oscarsson. De är Sveriges bästa kanotister i sprint och jag var där för att få lite extra krydda i träningen. Jag är van att köra mycket själv och därför tyckte jag det var värdefullt att få lite extra sparring och möjlighet att hänga på våg.
Anders var mycket gästvänlig och lät mig bo hemma hos honom. Det blev bara tre pass däruppe den här gången men jag hoppas kunna dra upp en gång till om jag blir aktuell för VM. Jag behöver bra tempoträning då och mycket träning att ligga på våg i hög fart.

Idag har jag vindsurfat tillsammans med min polare Jonas från Vaxholm. Det blåste inte så mycket men det var kul. Vi ska köra segla i morgon också och jag hoppas at vindarna är lite starkare då.

2006-07-17
Idag hade jag en bra dag med bad, sol och vattenskidor. Jag och mina träningskompisar här i Linköping hade en heldag på sjön. Det var första gången jag blev släpad efter en båt på skidor. Det var kul och hoppas att det kan bli fler gånger.

2006-07-16
SM brons!
Nu är sprint-SM över efter fem dagars tävlande på Rocksjön i Jönköping. Facit blev brons på K1 5000m, 9:a på K1 500m, 7:a K2 200m, 5:a K2 500m, 4:a K2 1000m samt 7:a K2 5000m. Att jag inte gick till final på 1000m i K1 gjorde mig lite besviken eftersom jag känner att det är min bästa sprintdistans. Jag är däremot mycket nöjd över att jag tog mig till final på K1 500m och att jag tog brons på K1 5000m. Bronset delade jag med Magnus Siverbrant efter en rafflande spurt där inte ens målfoto kunde skilja oss åt!
Nu kommer jag ta några dagar utan träning innan jag sätter i gång igen. Om en månad är det maraton-SM och en månad efter det är det maraton-VM.

2006-07-04
Det är min andra semesterdag och jag är hemma i Vaxholm för att toppa formen till SM. Om en veckan börjar sprint-SM i Jönköping och jag kommer att köra alla distanser i K1 och K2 där förutom K1 200m. Det kommer att bli en tuff vecka med många lopp men jag känner mig stark för tillfället. Kul att komma tillbaka till sprintbanorna igen. Jag har bara kört en sprinttävling i år och den gick mycket bra, så jag har höga förhoppningar.

2006-06-26
Midsommar och semestertider. Jag hade en skön och avkopplande midsommar. Firade i en stuga ute vid en skogssjö. Bättre kunde det knappast ha varit.
Om en vecka har jag min första semester. Har jobbat ett halvår nu men jag känner på mig att det kan bli mer. Första semesterveckan lägger jag i hemma i Vaxholm där det är SM-läger. Andra veckan blir i Jönköping där det är SM i sprint. Tredje och fjärde veckan har jag ännu inte planerat för. Men efter SM är det dags att gå på hårdare grundträning igen för att bli så bra som möjligt till VM. Innan VM är det maraton-SM och jag vill naturligtvis vara i god form redan då.

2006-06-18
I helgen hade jag besök av min kompisar Jonas och Magnus. De cyklade Vätternrundan i fredagsnatt och jag hjälpte dem med skjuts. De gjorde de 30milen på 11½h vilket de var mycket nöjda med. Efter loppet fick de husera hemma hos mig där de fyllde på depåerna.
Annars har helgen varit lugn och skön träningen funkar bra och det känns som att sommaren är här. Om tre veckor är det SM i sprint så börjar bli dags att hitta farten i kanoten.

2006-06-13
WC 7:a!
I lördags tävlade jag i spanska Zamora där årets första världscup hölls. Det var en varm dag och en lång bana (38,5km), loppet tog nästan 3h.
Jag gjorde en bra start och var med i täten vid första vändningen efter ca 3km. Efter vändningen gick jag upp i spetts och drog för ett kort ögonblick! Sedan började det ryckas och jag fick lite mycket vågor och tappade till slut klungan. Då hade vi dragit ifrån en bra bit så det fanns ingen bakom jag kunde hänga på. Jag lyckades hålla ett jämnt avstånd till första gruppen fram till första lyftet där några i täten tappade som jag sedan kom ikapp och kunde göra sällskap med.
Jag låg sedan i andraklungan resten av loppet vilken till en början bestod av sju kanotister som sedan blev fyra. Vi spurtade om sjätteplatsen på slutet men jag fick ge mig mot en portugis och slutade sjua.
Jag är mycket nöjd med loppet. Nu vet jag att är startsnabb och kan vara med i täten, vilket jag tidigare inte varit. Nu ska jag bara träna så att jag orkar växla i tempo och hålla hög marschfart. Det är fortfarande långt till VM (3 månader), så jag ska nog kunna hinna bli lite bättre.

2006-06-06
GRATTIS SVERIGE!
Ja det fick bli ett grattis idag också, det är ju nationaldag idag.
I lördags var det tävling i Vaxholm. Ett 20km långt lopp på mina gamla hemmavatten. Det gick bra, kände mig mycket stark hela loppet, blev två efter min klubbkompis Erik.
Från i söndags har det varit full träning, bra att få lite sparring av grabbarna (Erik, Jacob och Barsk). Just nu går det riktigt bra att paddla och det ska bli spännande att se hur jag står mig internationellt nästa helg. Då är det världscup i Zamora, Spaninen. Jag har aldrig tävlat i Zamora men av vad jag har hört är det en fin bana.

2006-05-28
GRATTIS SVERIGE!
Ja jag måste bara säga grattis till Sofia Paldanius som paddlade hem en guldmedalj på K1 500m på världscupen i Duisburg igår. Knappt två timmar tidigare tog hon tillsammans med Anna Karlsson, Karin Johansson och Josefin Nordlöw brons på K4 500m. De svenska kanottjejerna är heta i år. Kul!
Markus Oscarsson visade att han är tillbaka i stor form genom att vinna B-finalen på K1 500m och komma 5:a på sin favoritdistans 1000m.
Själv var jag hemma hos familjen i Vaxholm i helgen och passade på att fira min bror som fyllde 30år i veckan. I morgon är det åter arbetsdag och en ny träningsvecka börjar. Yeeha!

2006-05-21
Orutin...
Idag avgjordes årets första uttagningstävling i maraton i Finspång. Inför tävlingen kände jag mig stark. Mycket på grund av att det gick så bra vid sprintpremiären.
Loppet utvecklades bra i mina ögon, jag kände mig starkast och drog större delen av loppet. Kan hända att det var det som fällde mig. När sista lyftet kom drog Magnus Siverbrant och jag och Henrik Lemel på våg. Magnus var först ut efter det och vi kom lite efter. Vi lyckades dock komma ifatt Magnus. Jag försökte rycka upp från vågen flera gånger under de sista 1000m men han svarade hela tiden. När det bara var 300m kvar gav jag allt men det räckte inte och jag var tvungen att vika mig även för Henrik.
Jag slutade alltså 3:a, okej men jag är inte nöjd...
Senare fick jag veta att vi tre blivit uttagna till världscup 1 i Zamora, Spanien den 10-11:e juni. Jag kör K1 och grabbarna K2. Det ska bli kul att se hur vi står oss mot övriga världen i år.

2006-05-14
On the road again...
Ja, så var cirkusen igång igen. Härligt!
Förra helgen var det tävling i Jönköping, nästa helg är det tävling i Finspång, helgen efter det Örkelljunga och sen är det Vaxholm. Jag har inte bestämt än om jag kommer att åka till Örkelljunga.
Den här helgen blev det en liten tur till Grebbestad. Jag hjälpte Mats på Kajakcentret med hans Team KC 2006 (www.kajakcenter.com). Det var kul och lärorikt att få dela med mig av mina erfarenheter i teknik och träning.

2006-05-07
Bästa säsongsöppning någonsin!
Då var första sprintregattan avklarad och jag gjorde min bästa tävling i sprint någonsin. Jag placerade mig i K1 som 7:a på 500m, 6:a på 1000m, 3:a på 5000m samt 5:a på K2 500m.
Jag är hur nöjd som helst :-).
Hoppas nu att det kan bli bättre i sommar, då kommer SM att bli riktigt bra tror jag. Om två veckor drar maratonsäsongen igång och jag känner på mig att även den kan bli bra.

2006-05-02
Sköna maj...
Våren har jag alltid gillat. Det blir många lediga dagar i samband med helger och det uppskattar jag verkligen nu.
Den här helgen var jag i Vaxholm och tränade med mina klubbkamrater. Det var kul att träffa alla igen.
Nästkommande helg är det tävlingspremiär, regatta i Jönköping. Där kör jag K1 500m, 1000m, 5000m samt K2 500m. Det ska bli kul att komma igång och samtidigt träffa alla efter den långa vintern. Två veckor senare är det dags för den första uttagningstävlingen i maraton. Där avgörs det om jag får åka på den första världscupen eller inte.
Jag ser fram emot årets säsong och det känns som att den kan bli riktigt bra.

2006-04-18
Glad Påsk...
Årets Påskhelg är förbi och tillbaka på jobbet. Det var skönt att få några extra dagar ledigt. Dem tog jag väl till vara på genom att genomföra två paddelpass om dagen. Detta är inte en del av vardagen längre nu när jag arbetar i veckorna.
Det blev en bra träningshelg och sista passet igår var det bästa i år.
Skönt att det går åt rätt håll.

2006-04-05
Paddlingen tar...
Det sliter alltid mycket på kroppen när det är dags att börja paddla igen efter en lång vinter. Förra veckan var riktigt tung. Inte för att träningsmängden var särskilt anmärkningsvärd utan snarare att det blev många paddelpass på kort tid. Det var min kropp inte riktigt redo för, som den sällan är på våren så återhämtningen mellan passen blir extra viktig.
Nu har jag börjat lite smått att gå upp i ett lite högre tempo. Det är sju veckor kvar till första landslagtesttävlingen så allt går enligt planen. Däremot är det bara fem veckor till första sprinttävlingen, vilken jag planerar att delta på. Jag kommer att försöka ha lite fart i kroppen tills dess men träningen är inriktad mot de internationella maratonloppen senare i sommar.

2006-03-30
Ett år äldre.... Ja igår var det dags att fylla år, första gången på ett antal år som jag var hemma. Jag har annars haft för vana att vara på träningsläger just under den här tiden på året. Jag firande med 6x10min paddling.
Har varit på vattnet nästan varje dag i en vecka nu. Det har gått tyngre än väntat, men det gör det nästan alltid för mig på våren. Hur bra det än känns på paddelmaskinen så får jag sällan samma känsla på vattnet till en början.
Hur som helst gick passet i går mycket bra. Tekniken börjar stämma även på vattnet. Snabbare än vanligt? Kanske ändå ska tacka alla timmar på maskinen i vinter för det.

2006-03-25
Så har årets första paddelpass genomförts. Jag har hunnit med två distans pass i veckan detta mycket tack vare att vattnet strömmar i Stångån. Årets vinter har hängt i länge och hemma i Vaxholm ligger isen fortfarande tjock. Visserligen låg isen åter i morse men den ska nog snart gå upp igen.
Jag har lagt in lite nya bilder nu också.

2006-03-10
Ännu en arbetsvecka till ända. Jag har onekligen kommit in i livet som "arbetare" fort eftersom jag nu tycker att veckorna bara flyger förbi. Den första tiden var tuff att kombinera jobb och träning men nu tycker jag att det fungerar bra. Jag känner att jag kan ge lite mer under träningspassen nu än vad jag kunde för en månad sedan.
I går blev det skidåkning i elljus på ett spår utanför stan. Jag åkte med Johannes i ett lite mer kuperad terräng än vad jag har blivit van med efter den senaste tidens nötande på golfbanorna kring Linköping. Det var ett brett o bra spår så nästa gång kanske det blir skateskidorna. Trevlig helg!

2006-03-08
OS är sedan en vecka över och jag vill bara gratulera alla framgångsrika svenskar. Vilket OS! Jag trodde aldrig att de skulle ta hem så många medaljer till Sverige. De gjorde ju även många "nästan" placeringar. Puckelpist (D),(H), skidstafett (D), skidskyttestafett (H), skidor (50km), (30km), (15km). Kul att hockeylagen gjorde så bra i från sig, killarna unnar jag verkligen segern. De har under många år haft stora förväntningar på sig att lyckas i mästerskap.
OS har varit en riktig motivationshöjare så här i vintern när det verkar som en evighet till min egen tävlingssäsong.

2006-02-23
Hade tänkt jag skulle visa er lite bilder på hur min nya omgivning ser ut. Dessvärre kan jag inte lägga upp några bilder än så ni får vänta lite till.
Efter två veckor med inriktning på styrka har jag nu gått över till att koncentrera mig på paddling. Eftersom isen fortfarande ligger så blir det paddelmaskin. I år kommer jag inte åka iväg på något långt varmortsläger och därför behöver jag köra mycket på maskinen innan det går att köra ute. Nu i början kör jag långa intervaller i lite lugnare tempo för att senare gå på lite hårdare tröskelintervaller.
Snön trotsar det idag milda vädret och ligger kvar. Om snön övervinner värmen blir det förhoppningsvis skidor i helgen.

2006-02-06
Har inte haft möjlighet att uppdatera dagboken på ett tag men här kommer några nya rader.
Jag har haft min lägenhet i en vecka nu och det känns bra. Läget kunde knappast va bättre nära både centrum och kanotklubben.
I helgen blev det skidor på Landeryds golfbana. Det var första passet sen jag var i Norge men det kändes inte som att det gått tre veckor. Jag kunde hålla bra fart i de hårda, fina spåren. Med mig var min nya träningskompis Johannes. Vi körde ett snabbt 20km pass och lite senare på dagen blev det styrka nere på klubben.

2006-01-25
Nu är jag på plats i Linköping. För tillfället bor jag hos en kompis men nästa vecka får jag min lya. Jag har tagit kontakt med Linköpings kanotisterna och tränat med dem varje dag den här veckan. Det finns ett bra gäng här som jag kommer kunna träna bra med.
Nu hinner jag bara ett pass om dagen eftersom jag börjar relativt tidigt på mornarna. Det kan nog funka att få in två pass nån dag i veckan men nu i början håller jag mig till ett pass per dag.

2006-01-22
Har tagit det lite lugnare med träningen den sista tiden. Kört några pass i veckan bara. Imorgon börjar jag på jobba på Saab i Linköping. Jag blev som bekant klar med mina högskolestudier i höstas och efter att jag kom hem från Australien blev jag kallad på intervju. Det gick så pass bra att jag blev erbjuden anställning. Jag tackade naturligtvis ja. Det är tufft på arbetsmarknaden för nyexaminerade och en sådan här chans kommer kanske inte igen. Jag kommer att fortsätta träna för att bli så bra som möjligt i sommar.
Hur långt det sedan räcker återstår att se.

2006-01-07
Är för närvarande i Oslo och tränar. Jag har hunnit med tre skidpass, två i går och ett morse. Åker ungefär 20km per pass. Försöker åka lugnt i början,. nu när jag fortfarande är ovan på skidor. Det är dock svårt att hålla igen ibland eftersom det är så kul att stå på snö. I morse tog jag lite bilder i spåret, kolla under "Bilder".

2006-01-05
Så var det nytt år. Åkte till Oslo över helgen för att träna med mina landslagskompisar samt med mina norska vänner jag lärde känna i Australien nu höstas. Det kommer att bli längdskidåkning två gånger om dagen i fina spår (hoppas jag :-)).

2005-12-31
Gott Nytt År!
Snön ligger kvar, så det blir en vit 1:a januari. I dag körde jag mitt tredje skidpass för den här vintern. Jag och min träningskompis Niklaes körde 2 mil på spåren vid Ursvik.
Jag kommer att åka mycket skidor nu när snön är här. Mycket bra konditionsträning.

2005-12-29
Hej mitt vinterland!
Ja idag har det verkligen kommit ett tillskott med snö. Hoppas kunna komma ut i skidspåren i morgon. Är igång igen med träningen efter några bakslag. Nu börjar jag känna igen kroppen igen och konditionen kommer sakta tillbaka.  

2005-12-22
I går körde jag mitt första träningspass på en vecka. Jag har varit lite små krasslig, nån förkylning som inte velat släppa. Jag är fortfarande inte helt hundra men jag tänker försöka komma igång nu. Det får väl bli lite lätt i början men sen är det dags att köra på hårt. Det är under den här tiden på året jag brukar lägga grund i styrka och fram för allt kondition.

2005-12-16
Det var ett tag sen jag skrev nått. Jag har kommit in i min vanliga träningslunk och därför har jag inte haft så mycket att berätta. Nu senaste veckan har jag dock varit lite förkyld och är det fortfarande så nu har det blivit ett avbräck i "lunken".

Innan jag åkte till Australien i slutet av september hann jag avsluta mina studier vid KTH i Stockholm. Jag gick där i fem år för att utbilda mig till civilingenjör inom hållfasthetslära.
I går var det högtidlig diplomutdelning med anledning av detta i Stockholms stadshus. Ceremonin hölls i Blåhallen, där jag tillsammans med 347 andra färska ingenjörer fick ta emot diplom ur prorektors hand.
Efter detta var det bankett i Gyllenesalen. Det var en lyckad kväll med hela familjen närvarande. 

2005-11-20
I morse blev det paddling kring snöklädda öar hemma i Vaxholm. Jag och min klubbkompis Sandra körde ett pass på spegelblanka fjärdar i den nollgradiga luften. Solen tittade fram och det kändes helt okej för att vara november. Det finns några bilder som visar hur det såg ut i morse.
 
Har varit hemma en dryg vecka nu och kör mer traditionell vinterträning nu. Styrketräning 5-6 gånger i veckan, löpning 3-4 gånger och sen paddling då det inte är allt för kass väder. Hoppas på snö så att jag kan börja med skidåkningen.

2005-11-07
Har varit på Guld Kusten i en vecka nu och har kommit igång bra med träningen efter semestern. I morgon bär det av hemåt. Vistelsen här var mest tänkt som en "rek-resa" för framtiden. När jag var här passade jag ändå på att träna. När jag kommer hem blir det vanlig grundträning igen med löpning, styrka och kanot. Jag är jätte nöjd med tiden här och hoppas att solen och värmen från resan kan räcka hela vintern.

2005-11-04
Nu är jag framme på Guld Kusten för att träna några dagar innan jag ger mig av hemåt. Många svenska kanotister har varit här de senaste åren. Det är mycket goda förhållanden för träning. Jag bor precis vid vattnet och har kanoten på tomten.
När jag anlände passade jag på att åka till Surfers Paradise och prova vågorna. Under bilder kan du se hur det såg ut.

2005-10-31
Den här veckan är det dags att börja träna igen. Semestern var skön och avkopplande. Vi var ett gäng som stannade kvar i Australien efter VM, Jag, Erik, Sofia och Henrik dessutom norskorna Marianne och Ellen. Vi åkte till Carins, där vi vandrade runt i regnskogen, dök på Stora Barriärrevet och badade på Witheheaven Beach. I fotoarkivet finns några bilder från dessa strapatser.

2005-10-17
Nu är loppet paddlat och årets tävlingssäsong slut. Det blev en 11:e plats vilket jag är nöjd med. Vi hade en positiv trend under 1:a delen av loppet, ett tag lag vi på 7:e plats. Tyvärr tappade vi lite ork på slutet och slutade som sagt 11:a.
Den andra svenska K2:an gjorde ett mycket bra lopp och slutade 5:a efter spurt om bronset. Troligtvis kommer VM att sändas på Eurosport någon gång i november. Så håll utkik i tv-tablån om du är intresserad.

Nu blir det två veckors semester innan hårdträningen inför nästa år börjar.

2005-10-10
I lördags körde vi ett uppvärmningslopp på 10km. De flesta nationer som hunnit anlända till Perth deltog. Jag och Niklas slutade 7:a efter ett litet roderhaveri vilket kostade oss 5:e platsen. Den andra svenska K2:an med Henrik Lemel och Magnus Siverbrant vann loppet. Erik Gustafsson slutade 4:a och Jacob Holst 10:a i K1. Herr juniorerna kom 2:a i K2 vilket även Emma Andersson gjorde.

Nu är det mindre än en vecka kvar till VM och träningen blir lättare. Nu är känslan i kroppen det viktigaste. Jag och Niklas känner oss starka och tror att det kommer att gå bra.
Det ligger några nya bilder i fotoarkivet. Du kan aven titta in på VM-hemsidan: www.marathon.canoe.org.au

2005-10-04
Jag har nu varit här en vecka drygt och börjar vänja mig med att leva upp och ned. :) Loppet går om två veckor och allt känns bra. Nu i helgen ska vi köra ett "Pre race", det är bara 10km långt, drygt ett varv på VM-banan som sedan kommer att bestå av fem varv. Vi bor på ett lägenhetshotell med eget kök bara ett stenkast från floden där vi paddlar/tävlar. Dock är bil nödvändigt för att ta sig dit där kanoterna är.

I morgon blir laget komplett då de två sista anländer. Svenskarna var nere är först och till en början kändes VM avlägset men nu när fler och fler nationer anländer känns det som det börjar dra ihop sig.

Solen har hållit sig undan och det har varit lite grått och kallt, men de få tillfällen den visat sig värmer den gott.

2005-09-19
JAG SKA TILL VM...!
Förra veckan fick jag reda på att jag blivit uttagen till maraton VM i Australien. Jag kommer att köra K2 tillsammans med Niklas Andersson. Vi har tävlat tillsammans förut och jag tror det kan gå bra. I år kommer det att vara stenhård konkurrens på VM eftersom det är den sista tävlingen för säsongen och alla andra stora tävlingar är avgjorda.
Vi åker nästa tisdag, då har vi drygt två veckor på oss innan det avgörs. Loppet i K2 går den 16:e oktober så vi kommer att god tid att lära oss banan och vänja oss med värmen.

Efter VM kommer jag och några landslagskompisar att stanna några veckor för att träna. Innan det tar vi dock två veckors semester.

2005-09-05
SM GULD!
Vi vann K4 500m för tredje året i följd på SM. Besättningen bestod i år liksom tidigare av Niklaes Persson, Kristoffer Haraldsson, Erik Gustafsson och jag själv. Erik och jag tog även brons på K2 5000m och kom femma på både K2 500m och K2 1000m. Jag gjorde ett av mina bästa femhundrameterslopp i försöksheatet på K1 500m och vann, men sedan lyckades jag inte ta mig till final. På K1 5000m var jag sjua.

Nu återstår det inte så många tävlingar på den här säsongen, Göta Kanal och Höstregattan. Sedan är det slut men då ska det bli kul att komma igång med höstträningen. 

2005-08-29
Jag var 21 minuter snabbare i år på Stockholm Kanot Maraton jämfört med förra året (3h 40min). Jag kom totalt 12:a i loppet men då hade jag fem K2:or och sex betydligt snabbare K1:or före mig. Jag tävlade i klassen för korta havskajaker (kortare än 540cm) och de före mig hade kanoter som var närmare 650cm långa. Streamlinern hade bra sjöegenskaper och jag kunde relativt enkelt hänga på de långa, snabbare "havsracerarna".

Nästa helg är det racing-SM. Då kommer jag att köra K1 500, 5000m, K2 500, 1000, 5000m samt K4 500m. Jag tror att jag och mina klubbkamrater har goda medaljchanser i K2 och K4.

2005-08-23
På lördag är det dags för Stockholm Kanot Maraton. Jag kommer att tävla i havskajaklassen för korta kanoter. Jag paddlar en Lettman Streamliner, en lite bredare kanot än vad jag normalt paddlar i. Det är nödvändigt att ha det eftersom loppet går på öppna vatten och nära farleder. Jag hårdtestade kanotens sjöegenskaper i helgen. Jag paddlade genom hamnen i Vaxholm bland Vaxholmsbåtar och fritidsbåtar och kanoten betedde sig mycket bra i den kraftiga sjön.

Jag ser fram emot lördagens tävling och hoppas att jag kan slå min tid från förra året. Då tog det fyra timmar att avverka de 40km mellan Bullandö och Djurgården.

Nu finns det bilder från maraton SM och K4 loppen i Spanien. Kolla under "Bilder".

2005-08-17
Är tillbaka i Sverige efter K4:a loppen i Spanien. Det blev en sjätteplats på det ena loppet, drygt en minut efter segrande Spanien. Ett 12km lopp på den flod som utgör landsgräns mellan Spanien och Portugal.

På loppet i Pontevedra fick vi en kanon start men bara efter 100m blev vi påkörda och tappade placeringar. Vi arbetade sedan upp oss i fältet och låg sjua bara 200m bakom täten. Med tätgruppen följde ett tiotal båtar som drog upp en heldel svall. Vi var tvungna att köra i genom dessa vågor för att komma närmare de där framme. Trots mycket bra pumpar och kapell vattenfylldes kanoten och vi sjönk. På bara några sekunder försvann kanoten under oss. Den dök som Titanci och stod sedan och guppade med aktern i vädret. En båt plockade upp oss och en annan tog kanoten. Vi tömde och kunde sedan fortsätta in i mål.

Det blev ingen topplacering i det sista loppet tyvärr. Vann gjorde Spanien-A före Spanien-B och Portugal kom trea.

2005-08-09
I helgen var jag i Jönköping och tränade med grabbarna som ska ned till Pontevedra och tävla. Vi hann köra tre pass med mycket bra resultat. Alla i båten är rutinerade besättningspaddlare så vi fann varandra fort. Det känns som att vi kommer att kunna ta en pallplacering där nere.

Vi har rutin i båten, med Markus Andersson som vunnit loppet en gång och med sin bror Niklas var de trea förra året. Jag körde loppet 2002, då var även Niklas med och då kom vi fyra. Den enda i båten som inte kört loppet tidigare är Jonas Mindemark.

Vi reser på torsdag morgon och tävlar på lördag. Vi kommer även att köra ett lopp på måndag, det är ett flod lopp som även det är runt 20km. 
 

2005-08-04
Efter EM, där jag var 15:e, tog jag lite ledigt från träningen. Nu är jag åter igen igång för att förbereda mig inför nästa
landslagsuppdrag.
Den 11:e augusti bär det av till Spanien där två K4 lopp ska köras.
Ett av dem är det kända 17km loppet i Pontevedra. Loppet har vunnits
av Sverige tre gånger och varit på pallen vid ett flertal tillfällen.

Vi har alltså mycket att försvara och jag tror att vi har en besättning som kan mäta oss väl med övriga nationer.

2005-08-03
Jag har en hemsida! Här kommer du kunna följa mitt tävlande.